Mainos
Mainos

Suomen syvin reikä valmistui Outokumpuun

Geologian tutkimuskeskuksen mukaan syväreikä on paljastanut uutta tietoa kallioperästä ja pohjavesistä. Urakalla kuitattiin samalla Neuvostoliiton vanhoja valtionvelkoja noin seitsemällä miljoonalla eurolla.

Suomen kallioperän syvin reikä ulottuu nyt yli 2,5 kilometrin syvyyteen. Uusi ennätys saavutettiin tammikuun viimeisenä päivänä, kun Geologian tutkimuslaitoksen ja venäläisen urakoitsijan yhteishanke saavutti tavoitteensa Outokummun Sysmäjärvellä.

Kairaus aloitettiin viime huhtikuussa. Tutkimusreiän tarkka syvyys on 2516 metriä ja halkaisija 22 senttiä.

Kairaus onnistui erittäin hyvin ja tuotti mielenkiintoisia uusia tietoja kallioperästä ja pohjavesistä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää monella tavalla myös malminetsinnässä, kertoo poraushankkeen tieteellinen johtaja, GTK:n toimialapäällikkö Ilmo Kukkonen.

Syväreikää ei kairattu malminetsintää varten, vaan tavoitteena oli kallioperän perustutkimus. Samalla saatiin myös uusi syvälaboratorio vuosien käyttöä varten.

Outokummun seismisyys erityisen kiinnostavaa

Tärkeimpiä tutkimustavoitteita oli selvittää Suomen tärkeimpiin malmialueisiin kuuluvan Outokummun seismisiä aaltoja heijastavan kivilajikerroksen ominaisuudet.

Seismiset aallot havaittiin pari vuotta sitten venäläisten kumppanien kanssa tehdyissä laajoissa syväseismisissä luotauksissa. Kairaus lävisti seismisiä aaltoja vastaavan kerroksen noin puolentoista kilometrin syvyydessä. Paljastui, että siellä on samoja kivilajeja, joihin Outokummun malmit liittyvät.

- Tämä on erittäin merkittävä havainto ja se kertoo meille, että heijastusseismisillä menetelmillä voidaan paikantaa malminetsinnän kannalta otollisia kivilajeja, Kukkonen toteaa.

Uusi malmihanke jo vireillä

GTK on erittäin innostunut tuloksista ja suunnittelee jo uutta, noin viiden miljoonan euron hanketta heijastusseismisten tutkimusten aloittamiseksi malminetsinnässä vuosina 2006-2007. Laitos ei ole vielä päättänyt, missä tutkimukset tehdään.

- Meillä on useita malmikriittisiä alueita Itä- ja Pohjois-Suomessa. Paikkakuntia on vielä turha mainita, ettei tule pettymyksiä, sanoo GTK:n ylijohtaja Elias Ekdahl.

Ennätysreikä yllätti tutkijat myös kivilajikoostumuksella. Syvältä yli kahden kilometrin syvyydestä löytyi vähintään 500 metriä paksu graniittikerros. Metaanikaasua puolestaan löydettiin noin kilometrin syvyydestä. Kaupallista merkitystä kaasulla ei ole, mutta tieteellisesti se oli mielenkiintoinen havainto. Kukkosen mukaan kaasun alkuperästä ei ole tietoa.

Pohjavesioloista saatiin arvokkaita tietoja esimerkiksi ydinjätteiden loppusijoitusta varten. Kallion vedenjohtavuus oli pintakerroksissa hyvä, mutta heikkeni kilometrin syvyydestä alkaen. Pohjavesi paljastui myös erittäin suolaiseksi.

Työllä kuitattiin Neuvosto-velkoja

Syväreiän kairausurakoitsija oli venäläinen valtionyritys Nedra, joka on porannut myös maailman syvimmän 12 kilometrin reiän Kuolan niemimaalle. Toisena kumppanina oli kauppahuone Machinoimport.

Tutkimusreiän kairaaminen maksoi noin seitsemän miljoonaa euroa. Kustannuksilla lyhennettiin Neuvostoliiton vanhoja valtionvelkoja Suomelle. Geologian tutkimuslaitoksen hankkeilla valtionvelkaa on lyhennetty vuodesta 2001 alkaen noin 20 miljoonalla eurolla.

Outokummun syväreikä jää auki kairauksen jälkeen tutkimuskäyttöön. Kansainvälisiä tutkijoita on tulossa paikalle lähes kymmenestä maasta.

Tutkimusreikä on täyttynyt vedellä jo lähes kokonaan ja sen uskotaan pysyvän puhtaana kallioperän lujuuden ansiosta. Reiän pohjalla lämpötila on 40 astetta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme