Mainos
Mainos

Suomen tulli paljastanut kansainvälisen salakuljetusorganisaation

Tulli on paljastanut kansainvälisen rikollisorganisaation, joka on harjoittanut Suomessa laajaa alkoholin ja savukkeiden salakuljetusta ja salakauppaa.

Salakaupassa myydyn pirtun ja vodkan arvo on liki 6 miljoonaa markkaa.

Euroopan yhteisön ja Suomen kantamatta jääneet maahantuontiverot eli tullit, tupakkavero, alkoholivero ja arvonlisävero puolestaan olisivat olleet peräti 14 miljoonaa markkaa.

Kaksi salakuljetuksessa mukana ollutta virolaismiestä on ollut vangittuna jo useamman kuukauden.

Esitutkinnan aikana liigan toiminnassa mukana olevilta suomalaisilta on asetettu vakuustakavarikkoon kiinteää omaisuutta 10 miljoonan markan arvosta sekä käteistä tai tilillä olevaa rahaa runsaat 650 000 markkaa. Lisäksi tulli on takavarikoinut heiltä pirtua runsaat 700 litraa sekä hormoni- ja lääkevalmisteita.

Salakuljetus käsittää tullin tutkimusten mukaan pirtua kaikkiaan 24 550 litraa pirtua, 20 000 litraa vodkaa ja 5 800 kartonkia savukkeita. Näistä yksin salakuljetettu alkoholi vastaa 162 750 pulloa Koskenkorvaa.

-Virolaismiehet myivät ne eri puolilla Suomea suomalaisten apureidensa kanssa, kertoi ylitarkastaja Esa Annala tullihallituksen tutkinnasta.

-Näin laaja salakuljetus ja salakauppa ei ole mahdollista vain yhden tai muutaman henkilön voimin, vaan siihen tarvitaan kaikki kaupan portaat käsittävä rikollinen liikeyritys. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten järjestäytynyt kansainvälinen rikollisuus on saanut pitävän otteen myös Suomesta, huomauttaa Annala.

Ammattimaiset salakuljettajat

Kumpikin virolaismiehistä on ollut mukana alkoholin salakuljetuksessa Suomeen aiemminkin, toinen ainakin vuodesta 1993. Hän sai vuonna 1995 kolmen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen mm. 10 000 pirtulitran salakuljetuksesta.

Syyskuussa Helsingissä alkaneessa oikeudenkäynnissä häntä syytetään edelleen vuonna 1997 tapahtuneesta 20 000 pirtulitran salakuljettamisesta Suomeen.

Toinen salakuljettajista puolestaan sai 1998 Tampereen käräjäoikeudessa neljän vuoden ja kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen lähes 96 000 pirtulitran ammattimaisesta salakuljetuksesta ja kirjanpitorikoksesta.

-Kumpikin jakoi salakuljettamista heti vankilasta vapauduttuaan. Toinen heistä jäi kiinni Ruotsissa, missä hän oli valvomassa salakuljetetun savuke-erän luovuttamista suomalaisille ostajille. Sieltä hänet luovutettiin Suomeen, kertoi ylitarkastaja Annala.

Molemmilla miehillä on ollut Suomeen maahantulokielto, jota ainakin toinen on kiertänyt väärennetyllä passilla.

Jutun kaikkia käänteitä ei ole vielä selvitetty, vaan parhaillaan tutkitaan toisen miehen osuutta itärajalla viime vuonna paljastuneeseen 23000 pirtulitran salakuljetukseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme