Mainos
Mainos

Suomen tulli paljasti kansainvälisen tupakkapetoksen

Tullin mukaan kansainvälinen rikollisliiga yritti tupakkakontteja kierrättämällä välttää vähintään 20 miljoonan euron valmisteverot.

Eteläinen tullipiiri paljasti viime keväänä laajan kansainvälisen petosvyyhdin, jossa Suomea epäillään käytetyn kauttakulkumaana. Tullin mukaan kansainvälinen rikollisliiga yritti tupakkakontteja kierrättämällä välttää vähintään 20 miljoonan euron valmisteverot.

Briteistä lähtöisin olevat tupakat kuljetettiin ensin Belgiaan, josta kontit jatkoivat meriteitse matkaansa Suomeen. Lopulliseksi määränpääksi oli merkitty Afrikan Togo.

Suomessa Meritulli kuitenkin havaitsi Länsisatamassa, että tupakkaa oli konteissa vain pinnalla. Niiden taakse oli rakennettu aita, jonka takana oli tupakoiden tilalle täytteeksi laitettua maa-ainesta. Tulli uskoo, että tupakat jäivät EU-alueelle Belgiaan ja vedätys mahdollisti miljoonien eurojen verojen kierron.

Tulli ymmärsi tarkastaa kontin riskianalyysin perusteella, kun konttien erikoinen reitti herätti viranomaisten epäilykset. Osa konteista ehti lähteä Suomesta eteenpäin esimerkiksi Tallinnaan ja Hampuriin.

Suomen tullin tiedossa on kymmenkunta epäiltyyn huijaukseen käytettyä konttia, mutta niitä voi olla enemmänkin. Jutussa ei ole suomalaisia epäiltyjä. Vyyhtiä on tutkittu ainakin Belgiassa, Hollannissa ja Briteissä. Rikoksen junailijoiksi epäillään kansainvälistä rikollisliigaa, josta ei vielä ole Suomessa tarkempaa tietoa. Tutkimukset Keski-Euroopassa ovat yhä kesken.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme