Mainos
Mainos

Suomen vaalit siirtävät EU:n ikäviä päätöksiä

Suomen eduskuntavaalit ovat lykkäämässä EU:n päätöksiä lainatakauksista. MTV3:n tietojen mukaan hallitus on toivonut EU-kabineteissa, että takauksien yksityiskohdista päätettäisiiin vasta huhtikuun vaalien jälkeen.

Saksa ja Ranska ovat suostumassa Suomen aikataulutoiveisiin. Suuret jäsenmaat pyrkivät välttämään tilanteen, jossa yhteisestä rintamasta lipsuisi maita poliittisten paineiden takia. Slovakia on jo jättäytynyt sivuun kriisimaiden lainajärjestelyistä.

Ensi viikon torstaina ja perjantaina EU-maiden johtajat siunaavat Brysselissä hätärahaston vahvistamisen. Tämä johtaa suurella todennäköisyydellä jäsenmaiden takausten kasvattamiseen - vain aikataulu on auki. Oppositio uskoo, että Suomen lainatakaukset kaksinkertaistuvat 16 miljardiin euroon.

Talouskomissaari Olli Rehn arvioi, että keinoista päätetään kevään kuluessa.

- Ensi viikon kokouksen jälkeen jatkuu asian tekninen valmistelu, joka saadaan valmiiksi kevään kuluessa. Uskon, että kansalliset parlamentit voivat ottaa asiaan kantaa ja toivottavasti hyväksyä tämän paketin ennen kesälomia, Rehn pohtii aikataulua.

Takauksille ja hätärahastolle voi olla käyttöä jo lähiaikoina. Portugali on lähes täysin Euroopan Keskuspankin rahoituksen varassa. Markkinoilla uskotaan, että Portugali joutuu turvautumaan hätärahastoon, jos keskuspankin kärsivällisyys loppuu.

Rehn on toiveikas, että Portugali ei seuraa Kreikkaa ja Irlantia.

- Portugali on tehnyt jämäköitä päätöksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi ja kasvun vauhdittamiseksi. Nyt Portugalia pitää auttaa ja tukea näissä pyrkimyksissään, Rehn sanoo.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 17.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme