Mainos
Mainos

Suomen vanhin kirjallinen kulttuuri nyt verkkoteoksessa

Kansalliskirjasto on julkistanut Kirjava keskiaika -verkkoteoksen. Se avaa Suomen vanhinta kirjallista kulttuuria liki tuhannen vuoden takaa aina 1500-luvulle saakka.

Kirjava keskiaika -verkkoteokseen on digitoitu käsin kirjoitettuja ja painettuja kirjoja, tekstien jäänteitä, asiakirjoja, taidetta ja kirjaimin varustettuja arkiesineitä. Käyttäjille hahmottuvat niin kansainväliset yhteydet ja Suomen synty kuin tekstien arkinen käyttö, keskiaikaisen kirjanteon salat ja modernin tutkijan haasteet.

-Verkkoteos kumoaa sen käsityksen, että Suomi olisi ollut kulttuurisesti syrjäinen maa keskiajalla. Monimuotoista kirjallista kulttuuria on ollut maassamme jo tuhannen vuoden ajan. Yhteensä lähes 19 000 säilynyttä käsikirjoitussivua eri muodoissaan, joista 9 319 pergamentteja, ovat elävä todiste tästä, hanketta vetävä dosentti Tuomas Heikkilä kertoo.

Käsin kirjoitettuja pergamenttilehtiä on säilynyt Suomessa keskiajalta enemmän kuin mitään muita esineitä. Ne todistavat, että kirjoittamisen ja lukemisen suunnaton arvostus samoin kuin nykyiset kirjalliset kauneusihanteemme ja käytäntömme ovat perua vuosisatojen takaa.

Reformin jälkeen kirkollisista pergamenteista tehtiin tilikirjojen kansia, mikä takasi niiden säilymisen. 1800-luvulla kannet irrotettiin ja pantiin säilöön. Vuonna 2008 Kansalliskirjastossa aloitettiin tutkimusprojekti, jonka tuloksena pergamentit ovat nyt järjestyksessä ja kaikkien tutkijoiden saatavilla. Kulttuuriteko pelastaa Suomen kirjallisuuden ensimmäiset 500 vuotta jälkipolville.

Maamme johtavien käsikirjoitustutkijoitten laatima yleistajuinen teos Kirjava keskiaika on toteutettu Koneen Säätiön tuella.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme