Mainos

Suomen varautuminen ilmastonmuutokseen puutteellista

Suomen Ympäristökeskuksen pääjohtajan mukaan Suomelta puuttuu suunnitelmia ja rahaa ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomen varautumisessa ilmastonmuutokseen on vielä suuria puutteita. Valtaosa kunnista ei esimerkiksi ole tehnyt riittäviä suunnitelmia lisääntyvien tulvien varalta. Lisäksi rahapula on rajoittanut ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimista.

YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC julkistaa huomenna Brysselissä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja varautumista käsittelevän raporttinsa.

Ilmastonmuutoksen myötä merivesi saattaa nousta Helsingin Kauppatorille entistä useammin. Helsingissä ilmastonmuutokseen varautuminen onkin otettu tosissaan.

- Pelastuslaitos on tehnyt suunnitelman, miten vedennousua estetään patorakennelmilla, jotka rakennettaisiin väliaikaisesti, kertoo toimistopäällikkö Eija Kivilaakso Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Myös keskustan alla kulkevaa tunneliverkostoa on suojattu ja tulvavallien rakentamista joillekin ranta-alueille harkitaan.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kaupin mukaan useimmissa kunnissa tilanne on huonompi: ilmastonmuutokseen ei ole varauduttu mitenkään.

- Ei Suomi kokonaisuudessaan ole läheskään riittävästi varautunut. Asiaan on herätty hiljattain vasta kunnolla, Kauppi toteaa.

Kuntien varautumisen lisäksi puutteita on tutkimuksessa. Ilmastonmuutoksen vaikutus maa- ja metsätalouteen tunnetaan melko hyvin, mutta vaikutukset monille muille aloille ovat arvailujen varassa. Yksi syy tähän on tutkimusvarojen niukkuus.

- Budjetti on varsin vaatimaton siihen nähden kuinka isosta asiasta on kyse. Puhutaan kuitenkin asiasta, joka koskettaa koko suomalaista yhteiskuntaa ja pitkään, Kauppi toteaa.

Mitä enemmän ilmastonmuutosta pystytään hidastamaan, sitä helpompi sen vaikutuksiin on sopeutua. Pääjohtaja toivoo, että tämä muistettaisiin myös pian alkavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

- Minusta sinne pitäisi kirjata kansallinen ilmastonmuutoksen hillinnän ohjelma, joka koskettaisi kaikkia sektoreita. Ei pelkästään valtionhallintoa vaan myös kuntia ja kaikkia ihmisiä, hän sanoo.

Helsingissä uskotaan, että pääkaupunki on riittävästi varautunut ilmastonmuutokseen.

- Mielestäni olemme varsin hyvin varauduttu tässä tilanteessa, Kivilaakso sanoo.

(MTV3-Päivi Mäki-Petäjä)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot