Mainos
Mainos

Suomen voimankäyttösäännökset eivät haitanneet kriisinhallintaharjoituksia

Norjassa järjestettyyn kriisinhallintaharjoitukseen osallistui kaikkiaan 400 suomalaista.

Suomen rajoitetut voimankäyttösäännökset eivät haitanneet kriisinhallintaharjoitusten onnistumista Norjassa. Keski-Norjassa järjestettyyn kriisinhallintaharjoitukseen osallistui kaikkiaan 14 000 henkilöä 14 maasta. Suomalaisia oli mukana 400.

Battle Griffin kriisinhallintaharjoituksessa monikansallisten joukkojen tehtävänä oli pelkästään voimaa näyttämällä saada tilanne rauhoitettua. Pari viikkoa kestäneissä harjoituksessa ei ammuttu yhtään laukausta.

- Pataljoona ei voi hyökätä, he voivat vain puolustautua, kertoo Norjan armeijan everstiluutnantti Anstein Aasen.

Pääosin Kosovon levottomuuksiin pohjautuvat harjoituksen levottominta aluetta valvoi Suomen johtama monikansallinen pataljoonaa, joka koostui suomalaista, ruotsalaisista, norjalaisista ja sveitsiläisistä.

- Nyt oli kerralla kunnon iso operaatio, mihin pääsi kokeilemaan. Kyllä se on mukavaa, kun pääsee omaa voimaa käyttämään ja kokeilemaan, sanoo kansainvälisten valmiusjoukkojen kersantti Jaana Hirvonen.

Kriisinhallintaharjoituksen tehtäviä valvoi 200 tarkkailijaa, jotka keskeyttivät harjoituksen, jos tilanne meni liian vaaralliseksi. Maiden erilaiset voimankäyttösäännökset eivät aiheuttaneet ongelmia tehtävien suorittamisessa.

- Meillä on ihan sama voimankäyttösäännöstö tässä operaatioissa kuin muillakin. Tietenkin pieniä eroja säännöissä on, mutta ne ei tällä hetkellä estä tätä operaation toteuttamista, kertoo everstiluutnantti Hannu Ojala monikansallisista joukoista.

Suomen rauhanturvalainuudistusta on pidetty tarpeellisena, kun Suomi osallistuu EU:n nopean toiminnan joukkoihin. Kriisihallintaan tarkoitettuja joukkojen tehtäviä on pidetty vaarallisempina kuin rauhanturvaamista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme