Mainos
Mainos

Suomen ydinjätehuolto arvioitavana

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi maanantaina selonteon Suomen ydinjätehuollosta kansainvälisen raadin arvioitavaksi. Yhteensä 30 maata arvioi selonteon perusteella Suomen ydinjätehuoltoa. STUK:in selonteko liittyy kansainväliseen yleissopimukseen, joka koskee käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuutta.

Suomen selonteon on kirjoittanut STUK:in ydinjätetoimisto. Toimiston päällikön Esko Ruokolan mukaan Suomi täyttää hyvin yleissopimuksen vaatimukset. Ruokola odottaa, että ainakin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan valintaprosessi ja loppusijoitusta koskeva säännöstö kiinnostavat muita sopimusmaita.

Suomen lisäksi Yhdysvallat on ainoa maa, jossa on alustavasti valittu korkea-aktiivisten ydinjätteiden loppusijoituspaikka.

Kesäkuussa 2001 voimaan tulleen yleissopimuksen on tarkoitus taata, etteivät ydinjätteet tai muut radioaktiiviset jätteet uhkaa ihmisiä tai ympäristöä. Tähän mennessä sopimuksen on ratifioinut Suomen lisäksi 30 maata. Joukosta puuttuvat toistaiseksi Venäjä, Kiina ja Japani.

Sopimus ei koske ydinaseohjelmista peräisin olevia jätteitä. Se kuitenkin kehottaa huolehtimaan myös näistä jätteistä sopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Ydinjätesopimus on niin sanottu kannustava asiakirja, joten sen soveltamista ei valvota eikä sen rikkomisesta rangaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme