Mainos
Mainos

Suomen ympäristökeskus torjuu muuton Kainuuseen

Ympäristöhallinnossa pidetään mahdottomana, että Suomen ympäristökeskus Syke siirrettäisiin Helsingistä kokonaan Kainuuseen. Syke on poikkeuksellisen verkottunut, ja tämä yhteistyö hankaloituu, jos keskus sijaitsee kovin kaukana yhteistyökumppaneista, pääjohtaja Lea Kauppi (kuvassa) sanoo.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) puolestaan huomauttaa, että on olemassa useita tapoja alueellistaa valtionhallinnon tehtäviä muualle Suomeen. Esimerkiksi ympäristöhallinnossa on siirretty töitä ja tehtäviä 13 alueelliselle ympäristökeskukselle.

Hallituksen alueellistamisryhmää vetävä valtiosihteeri Timo Reina esitti tämän päivän Helsingin Sanomissa , että Suomen ympäristökeskus siirrettäisiin Kainuuseen.

Lehtomäki kuvasi ehdotusta mielenkiintoiseksi. Hän ei torju kokonaisen yksikön siirtoa, mutta arvelee, että toimintoja siirtämällä voidaan päästä parempaan tulokseen.

Syke on tutkimus- ja asiantuntijalaitos. Sen palveluksessa on Helsingissä runsaat 550 työntekijää. Alueellisten ympäristökeskusten palveluksessa on noin 1300 työntekijää.

Kainuutakin mietitään

Reina myös arvosteli ympäristöhallinnon vähäistä alueellistamisintoa. Kansliapäällikkö Hannele Pokka torjuu moitteet ja muistuttaa, että Syken väkeä on jo siirretty Ouluun, Jyväskylään, Joensuuhun ja Kuopioon, ja jatkoa seuraa.

- Tässä yhteydessä selvitetään myös mahdollisuuksia vahvistaa Syken Kainuun toimintoja, mikäli alueelle on luotavissa järkevä tutkimuskokonaisuus ja tieteellinen yhteisö.

Syken väestä on toistaiseksi siirretty 42 Ouluun, Jyväskylään, Joensuuhun ja Kuopioon, ja määrä nousee vuoteen 2015 mennessä 80:een. Kaupin mukaan kohteiksi on tietoisesti valittu yliopistokaupunkeja.

Joukon jatkoksi myös ympäristöhallinnon henkilöstöä edustavat ammattiliitot ryhmittyivät alueellistamista vastaan. Ne pitivät siirtoa perusteettomana.

Liitot suhtautuvat erityisen karsaasti olemassa olevien tehtävien ja virastojen alueellistamiseen.

-Hallituksella on nyt kova hinku siirtää työpaikkoja maakuntaan. Olemassa olevat alueellistamishankkeet ovat osoittaneet, että vain murto-osa henkilöstöstä on halukas siirtymään pois työssäkäyntipaikkakunnaltaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme