Mainos
Mainos

Suomen Yrittäjät: Selvitys Huttu-Juntusen toimista

Suomen Yrittäjät pyytää oikeuskansleria selvittämään ministeri Terttu Huttu-Juntusen (vas.) menettelyn lainmukaisuuden kiistassa, joka koskee kuorma-autoalan työehtosopimuksen yleissitovuutta. Järjestö haluaa tietää, onko kuorma-autoalan sopimus todettu yleissitovaksi voimassaolevia lakeja noudattaen. Suomen Yrittäjät pyytää oikeuskansleria myös selvittämään, menettelikö Huttu-Juntunen asianmukaisesti jättäessään päätöksensä perustelematta.

Yrittäjien mukaan ministeriö on kieltäytynyt esittämästä yleissitovuutta koskevia kirjallisia laskelmia ulkopuolisille. Sopimus katsotaan yleissitovaksi silloin, kun sen piiriin kuuluu yli puolet alan kaikista työntekijöistä. Kattavuus lasketaan sen mukaan, kuinka paljon alan kaikista työntekijöistä on työnantajaliittoon järjestäytyneiden yritysten palveluksessa.

Myös ns. villien eli työnantajaliittoon kuulumattomien yritysten on noudatettava työehtosopimusta, joka katsotaan yleissitovaksi. Suomen Yrittäjien selvityspyyntö liittyy pitkin syksyä käytyyn riitaan kuorma-autoalan työehtosopimuksen kattavuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston päällikkö Mikko Hurmalainen katsoi, että sopimus ei ole valtakunnallisesti yleissitova. Ministeri Huttu-Juntunen oli toista mieltä ja ilmoitti kuukausi sitten sopimuksen olevan kattava.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme