Mainos
Mainos

Suomenlahdella runsaasti meduusalauttoja

Suomenlahdelle on ilmaantunut suuria meduusalauttoja uimareiden riesaksi. Merentutkimuslaitoksen mukaan virtaukset saattavat kasata avomerellä ja ulkosaaristossa leijuvia meduusoja runsaasti lahdelmiin ja rannoille.

Monikymmenmetriset lautat muodostuvat sadoista tai jopa tuhansista korvameduusoista. Lautat eivät kuitenkaan ole ihmiselle vaarallisia. Korvameduusojen pyyntilonkeroiden polttiaissolujen teho on niin heikko, etteivät ne ärsytä ihmisen ihoa.

Meduusoja on nyt enemmän kuin Suomen merialueilla vuosiin. Tämä johtuu siitä, että meriveden suolapitoisuus on nousussa. Riittävän suolaista vettä tarvitsee meduusojen pohjavesissä elävä polyyppivaihe.

Korvameduusan litteä hyytelöruumis on sateenvarjomainen, läpikuultava ja halkaisijaltaan muutamasta sentistä yli 10 senttimetriin. Ruumiin alapuolella sijaitsevat suu ja pyyntilonkerot, joiden polttiaissoluilla meduusa lamaannuttaa saaliinsa.

Suomenlahden lounaisilla merialueilla on ollut alkuviikolla myös hajanaisia sinilevälauttoja. Voimakkaiden tuulten arvellaan kuitenkin hajottavan levälautat.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme