Mainos
Mainos

Suomenlahdelle ja Saaristomerelle luvassa levälauttoja

Itäisellä Suomenlahdella levää ruokkivaa fosforia on enemmän kuin kahtena viime vuonna. Levää ei tuskin kuitenkaan esiinny yhtä paljon kuin pahimpina vuosina.

Suomen merialueille tulee tänä kesänä enemmän sinilevää kuin vuosi sitten. Suomen ympäristökeskuksen ja Merentutkimuslaitoksen ennusteen mukaan levää tuskin kuitenkaan esiintyy yhtä paljon kuin pahimpina levävuosina. Leväkesää luonnehditaankin normaaliksi.

Sinilevätilanne on vaikein Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Näille merialueille muodostunee levälauttoja heinäkuussa. Selkämerellä ja Perämerellä pintalauttojen muodostumisen riski on vähäinen. Suomenlahden heikko tilanne johtuu siitä, että itäisellä Suomenlahdella on levää ruokkivaa fosforia enemmän kuin kahtena viime vuonna.

Leväennusteet ovat olleet yleensä luotettavia. Syken johtava tutkija Heikki Pitkänen muistuttaa, että myös sää vaikuttaa paljon levien määrään. Lämmin ilma lisää leväkukintoja ja kylmä ilma vähentää niitä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme