Mainos
Mainos

Suomenlahden hapetuskokeilusta lupaavia tuloksia

Suomenlahden hapetuskokeilusta on saatu lupaavia tuloksia. Tutkijat ovat viime kesästä lähtien kokeilleet, voidaanko hapettimien avulla parantaa Raaseporin edustalla sijaitsevan Sandöfjärdenin selän tilaa.

- Tämä meidän hapetuspumppaus on saanut aikaan sen, että on pystytty lisäämään happimäärää selvästi kesäkauden aikana välivedessä, mutta syvännealueet ovat edelleen kärsineet hapen vajauksesta, kertoo erikoistutkija Jouni Lehtoranta SYKEn merikeskuksesta.

Tutkijat toivovat, että happea saataisiin myös syvänteille ja pohjille.

- Hapen saaminen pohjalle edesauttaisi sitä, että ravinteita vapautusi pohjasta veteen vähemmän, selittää Lehtoranta.

Sandöfjärdenin selällä on kuusi hapetinlaitetta ja Tukholman edustalla Lännerstasundetilla yksi. Kolmivuotinen hapetuskokeilu on nyt puolivälissä. Hankkeen suurin rahoittaja on Ruotsin luonnonhoitovirasto.

Hapetuskokeilun avulla on tarkoitus selvittää, voisiko hapetinlaitteita käyttää laajemminkin Itämeren tilan parantamiseen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot