Mainos

Suomenlahden pohjassa makaa mystinen sotalaiva, aikansa Ferrari - katso video

Suomenlahden pohjasta on löytynyt erittäin hyvin säilynyt sotalaiva 1700-luvun loppupuolelta. Laivan runko ja monet yksityiskohdat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvässä kunnossa.

Laiva makaa yli 60 metrin syvyydessä kylmissä ja pimeissä oloissa. Olosuhteet ovat mahdollistaneet hylyn säilymisen.

Luultua huomattavasti kiinnostavampi löytö

Sotalaivan hylky paikallistettiin Suomenlahdelta jo vuona 2003. Alunperin alusta luultiin melko merkityksettömäksi kauppa-alukseksi.

Vapaaehtoistoimintana sukellustutkimusta tekevän Badewanne-ryhmän kartoitus paljasti vuonna 2004, että kyseessä oli paljon luutua kiinnostavampi löytö. Badewanne on tutkinut ja dokumentoinut hylkyä Museoviraston meriarkeologian yksikön luvalla.

Badewanne-ryhmän jäsen Jussi Kaasinen kertoo MTV3:lle, että syvällä makaavan hylyn tutkinta on ollut haasteellista.

-Näkyvyys pohjalla on kehnoa ja varsinaista pohjalla oleskeluaikaa on vain 15-18 minuuttia kerrallaan. Työ vaatiikin erittäin tarkkaa suunnittelua, Kaasinen toteaa.

Kaasinen muistelee, että hylky ja sen poikkeuksellisen hyvä kunto tulivat todellisena yllätyksenä sukeltajille.

- Tämä on erittäin jännittävä löytö. Kun sukeltajat palasivat ensimmäiseltä sukellukselta hylyn luota, niin kyllä suut olivat melkoisessa virneessä.

Laivan mastot ovat katkenneet, mutta muutoin yksityiskohdat, kuten laivan kello ovat säilyneet. Laivassa on 12 paikkaa tykeille. Kuusi tykkiä on edelleen alkuperäisillä paikoillaan. Siitä ei ole tietoa, heitettiinkö osa tykeistä mereen laivan uppoamisen estämiseksi. Laivan kannella näkyy myös köysien, ämpäreiden, ruorin ja kiväärin osia.

Kaasinen kommentoi tuntematonta hylkyä autotermein:

- Laajalti tunnettu Vrouw Maria -laivan hylky oli aikansa Hiace, mutta tämä hylky on aikansa Ferrari, Kaasinen kiteyttää.

Laivan alkuperä täydellinen mysteeri

Tutkimuksista huolimatta laivan identiteetti on edelleen täydellinen mysteeri. Laivan kello saattaisi antaa tietoa, jos se nostetaan ja kunnostetaan. Tässä vaiheessa museovirasto ei ole kuitenkaan suunnittelemassa nosto-operaatioita.

Kaasinen kertoo, että tiedottamisella pyritään saamaan huomiota, jolloin joku asiantuntija Ruotsissa, Venäjällä, Britanniassa tai jossakin muussa maassa saattaisi tunnistaa hylyn.

Badewanne on nimennyt laivan "Aku Ankka" -hylyksi, koska se näyttää samanlaiselta kuin hylyt kuvataan kyseisessä sarjakuvassa.

Kollegat äimistyneinä

Kaasinen kertoo, että jotkut hylkytutkijat ovat olleet täysin äimistyneitä hylystä otetuista kuvista.

- Yhdysvalloissa vanhojen sotalaivojen hylyistä on jäljellä joitakin tykin kuulia. Jotkut tutkijat eivät ole pitäneet näin hyvin säilyneitä hylkyjä mitenkään mahdollisina, toteaa Kaasinen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot