Mainos
Mainos

Suomenruotsalaisten itsehallinnosta syntyi riita

Suomenruotsalaisten itsehallintoa puolustanut Finlandssvensk samlingin -järjestön puheenjohtaja Ida Asplund täsmentänyt kohua herättäneitä mielipiteitään.

Suomenruotsalaisten kansallisuusaatetta ajava pienjärjestö Finlandssvensk samling ja sen varapuheenjohtaja Ida Asplund ovat kuohuttaneet lausunnoilla, joiden mukaan suomenruotsalaiset ansaitsevat itsehallinnon etnisenä vähemmistönä. Haastattelussa puhutaan jopa suomenruotsalaisuudesta geneettisenä ominaisuutena.

Suomenruotsalaisten valtavirtaa ja suomenkielistäkin mediaa tällaiset kommentit ovat pöyristyttäneet. On puhuttu rasismista ja jopa kansankiihotuksesta. Kun Asplund tänään vieraili keskustelutilaisuudessa Helsingissä, hän ilmoitti tarvitsevansa henkivartijan.

Asplund on nyt puolustautunut, että häntä on siteerattu väärin. Hän on puhunut vain taustasta ja sukujuurista, ei geeniperimästä.

Suomenruotsalaisten virallinen äänitorvi, Kansankäräjät, on kuitenkin sanoutunut irti niin itsenäisyyshaaveista kuin etnisyydestäkin. Järjestön mukaan suomenruotsalaiset haluavat elää Suomessa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.03.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot