Mainos

Suomessa ehkäistään tehokkaasti hiv-tartuntoja

Suomessa on onnistuttu menestyksekkäästi ehkäisemään hiv-tartuntoja, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ja Kansanterveyslaitoksen tänään julkistama raportti. Raporttiin on ensimmäistä kertaa koottu kattavasti Suomen hiv- ja aids-tilanne sekä suunnitelmat ja toimet epidemian pysäyttämiseksi.

Raportin mukaan kattavan äitiyshuollon ja erinomaisesti hoidetun veripalvelujärjestelmän ansiosta äiti-lapsi-tartuntoja ja verensiirtojen kautta saatuja tartuntoja ei Suomessa esiinny. Ruiskuhuumeiden käyttäjiä uhkaava epidemia saatiin pysäytettyä 90-luvun lopulla terveysneuvontapisteiden avulla.

Sen sijaan seksiin liittyvien riskien hallinnassa Suomessa on parantamisen varaa. Viimeisten vuosien trendit viittaavat siihen, että hiv-tartunta yhä useammin saadaan seksiteitse, riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta. Tartuntoja saadaan sekä kotimaassa että matkailun yhteydessä.

Suomessa todettiin viime vuonna 184 uutta hiv-tapausta, vuonna 2006 uusia tartuntatapauksia tuli ilmi 193. Kaikkiaan hiv-tartunta on todettu Suomessa 2258 henkilöllä. Heistä 492:lle on kehittynyt aids ja 281 on kuollut aidsiin.

Suomi on sitoutunut muiden YK:n jäsenmaiden kanssa pysäyttämään hiv-epidemian etenemisen vuoteen 2015 mennessä. Jäsenmaat raportoivat YK:lle tavoitteen toteuttamiseksi tehdyistä toimistaan ja hiv/aids-tilanteestaan säännöllisin väliajoin. Nyt ilmestynyt UNGASS-raportti 2006-2007 on osa tätä raportointia.

Asennemuutosta tarvitaan

Peruspalveluministeri Paula Risikko nosti raportin julkistamistilaisuudessa esille asennemuutoksen tarpeen hiv-tartuntojen ehkäisyssä. Keinoina voitaisiin käyttää samantapaista myönteistä terveysviestintää kuin tupakoimattomuuden edistämisessä.

Hiv- ja aids-tilannetta pitäisi Risikon mukaan seurata myös säännöllisin ja toistuvin terveyskyselyin sekä madaltamalla testiin hakeutumisen kynnystä entisestään.

- Meidän tuleekin jatkossa kaikin keinoin työskennellä sen eteen, että suomalaisilla on paitsi tieto, myös halu ja mahdollisuus suojautua tartunnalta sekä joustavat mahdollisuudet päästä testiin, mikäli riskiä on ollut.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot