Mainos

Suomessa energiakäänne: päästöt vähenevät, uusiutuva energia kasvaa

Suomen Akatemian mukaan suomalaisten energiankulutuksessa on tapahtumassa selvä muutos.

Viime vuonna uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla tuotettiin ensimmäistä kertaa enemmän energiaa kuin fossiilisilla polttoaineilla. Lisäksi energiankulutuksen kasvu on pysähtynyt Suomessa.

Itse asiassa teollisuuden rakennemuutoksen takia kulutus ei ole kasvanut enää kymmeneen vuoteen. Viime vuonna Suomen hiilidioksidipäästöt putosivat ensimmäistä kertaa selvästi alle vuoden 1990 tason eli päästövähennystavoitteet ovat toteutumassa.

– Tämä on suomalaisen energiakäänteen ensimmäinen vuosi. Nyt ensimmäistä kertaa näkyy vihreää valoa, että olemme lähdössä liikkeelle ja tämän varaan on hyvä rakentaa. Mutta tämä on vasta ensimmäinen askel, muistuttaa Suomen Akatemian ilmastonmuutos-tutkimusohjelmaan osallistuva Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio.

Tutkija uskoo, että hyvä kehitys myös jatkuu. Ilmastonmuutoksen torjunta etenee meillä alhaalta ylöspäin. Yritykset, kunnat ja kansalaiset ovat alkaneet toimia, kun poliitikot vielä jahkailevat.

– Suuressa julkisuudessa ei aina näy se, että meillä on paljon aktiivisia ihmisiä, yrittäjiä, jotka kehittävät uusia järjestelmiä omalla riskillään. Alhaalta päin nousevaa aktiivisuutta on paljon. Luotan siihen, että siitä kasvaa iso puro, joka muuttaa poliittisia linjauksia, sanoo Lovio.

Tuuli- ja aurinkoenergia nousussa

Suurimpia menestystarinoita Suomessa ovat olleet puuenergia ja lämpöpumput. Jatkossa aurinko- ja tuulienergia näyttävät kasvavan vahvasti.

– Nyt näyttäisi siltä, että tuulivoimassakin hypätään seuraavien 1,5 vuoden aikana. Se kehittyy hyvin nopeasti. Kansalaisten valmiutta ja kuntien valmiutta alkaa löytyä. Olen optimistinen, vakuuttaa Lovio.

Professori kiistää kuitenkin olevansa ylioptimistinen energia-arvioissaan.

– Pitää olla vähän optimistinen. Muuten muutos ei koskaan synny.

Energiaratkaisut ovat lupaavin puhtaan energian vientiala Suomelle. Uusia työpaikkojakin on luvassa.

– En osaa sanoa, montako työpaikkaa, mutta uusia työpaikkoja joka tapauksessa. Yksi pieni esimerkki on led-valaisimia tekevät pienet yritykset. Ne ovat lisänneet työpaikkoja 400 hengellä viime vuosina ja se on aika paljon pienelle toimialalle, muistuttaa professori Raimo Lovio.

Ilmastonmuutos-tutkimusryhmän mielestä kehityksen suunta on nyt oikea, mutta vauhtia pitää vielä kiihdyttää.

– Pitää jatkaa samaa linjaa, mutta voimakkaammin. Hillitä energian kulutusta ja kehittää uusiutuvia energianlähteitä edelleen, sanoo Lovio.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot