Mainos
Mainos

Suomessa harjoitellaan luonnonkatastrofin varalle

Pääkaupunkiseudulla alkaa ensi sunnuntaina kansainvälinen pelastusharjoitus. Viisi päivää kestävässä harjoituksessa testataan pelastustoimia kuvitteellisessa katastrofitilanteessa, jossa meriveden pinta nousisi kaksi metriä ja myrsky vaurioittaisi elintärkeää infrastruktuuria.

Harjoitukseen osallistuu yli tuhat henkeä 25 maasta. Mukana on katastrofitilanteisiin erikoistuneita asiantuntijoita ja median edustajia. Ulkomaisen avun vastaanottaminen ja sen organisoiminen joutuvat testiin.

- Tarkoitus on tarkastella, millaisia byrokraattisia ongelmia eteen tulee, sanoo sisäministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen, joka toimii harjoituksen johtajana.

Suomen aktiivisuutta halutaan korostaa

Harjoituksen järjestää Naton Euroatlanttinen pelastuspalvelun koordinointikeskus EADRCC yhteistyössä Suomen sisäministeriön ja ulkoministeriön kanssa. Osallistujamaista 15 on Naton jäseniä ja 10 Naton rauhankumppaneita. Operaatiolla halutaan myös nostaa Suomen profiilia.

- Tämä on osoitus Suomen aktiivisesta osallistumisesta Naton rauhankumppanuuteen, sanoo ulkoasiainsihteeri Miia Rantanen ulkoministeriöstä.

Naton apulaispääsihteeri Martin Howard tulee ensi viikolla Suomeen tutustumaan harjoitusten onnistumiseen.

Roolipelaajat esittävät uhreja

Pelastajien lisäksi harjoitukseen osallistuu noin 130 vapaaehtoista roolipelaajaa. He esittävät erilaisten onnettomuuksien uhreja ja huolestuneita omaisia. Media-alan opiskelijat toimivat katastrofista raportoivina toimittajina.

Harjoituksen johtaja Pentti Partanen korostaa, että tavallisten ihmisten osallistuminen on erityisen tärkeää. Yleensä onnettomuusharjoituksissa uhreja esittävät armeijan nuoret miehet. Nyt loukkaantuneet edustavat todellisempaa kuvaa, kun mukana on nuoria ja vanhoja, niin hyväkuntoisia kuin huonokuntoisiakin.

Maanantaihin asti voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi roolipelaajaksi osoitteeseen uusimaa@cmcfinland.fi. Lisätietoja harjoituksesta löytyy sivuilta www.cmcfinland.fi.

Tulva ja myrsky aiheuttaisivat säteilyvaaran

Harjoitustilanteessa kuvitellaan, että merenpinta nousee kaksi metriä ja päälle iskee vielä raju kesämyrsky. Luonnonkatastrofi aiheuttaisi useita onnettomuuksia ympäri pääkaupunkiseutua.

Sunnuntaina alkavassa pelastusoperaatiossa keskitytään torjumaan vahinkoja tilanteissa, joissa erilaisia biologisia, kemiallisia ja radioaktiivisia aineita leviäisi myrskyn seurauksena ympäristöön.

Lisäksi metron huoltotunnelissa jäljitellään onnettomuutta, jossa loukkaantuu 30 matkustajaa, ja Herttoniemessä pelastetaan uhreja sortuneesta rakennuksesta koirien avustuksella. Tuusulan Hyrylään perustetaan komento- ja mediakeskus.

Todellisuudessa tällaisessa tilanteessa myös Loviisan ydinvoimala suljettaisiin. Useista asunnoista lakkaisi toimimasta sähkö, vesiputket ja viemäröinti.

Lähimpänä luonnonkatastrofia oltiin Helsingissä tammikuussa 2005, jolloin meriveden pinta nousi puolitoista metriä. Vesi nousi Kauppatorille, ja Itä-Helsingissä omakotitalojen kellarit lainehtivat. Tuolloin Fortum varautui jo Loviisan ydinvoimalan alasajoon, mutta siihen ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme