Mainos
Mainos

Suomessa hylätään kymmeniä vauvoja vuosittain

Synnytyssairaaloissa kohdataan Turun Sanomien mukaan vuosittain kymmeniä kertoja tilanteita, joissa äiti ei yllättäen halua vastasyntynyttä vauvaa mukaansa.

Lähes jokaisessa sairaalassa tapauksia on joskus, vaikka syntyvien lasten määrään suhteutettuna tapaukset ovat harvinaisia. Lehden mukaan esimerkiksi Turussa yllättäen tehtyjä päätöksiä on keskimäärin alle kymmenen vuodessa.

Virallisia tilastoja sairaalaan hylätyistä vauvoista ei ole. Suomessa otetaan huostaan alle viikon ikäisiä vauvoja vuosittain arviolta 70. Alle vuoden ikäisinä adoptoidaan noin 50 suomalaislasta. Näistä osa on ennalta sovittuja adoptioita.

Päätöksen tekeviä äitejä ei näytä yhdistävän mikään yksittäinen tekijä. Usein lähtötilanne on kuitenkin se, että lapsi ei ole ollut suunniteltu.

- Sairaaloissa vauvan hylkääminen on aina herkkä tilanne. Täytyy myös muistaa, että äidille luopuminen ei-toivotustakin lapsesta on usein kipeä ja valtavan iso päätös, sanoo sosiaalityöntekijä Sari Ulmala Helsingin Naistenklinikalta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme