Mainos
Mainos

Suomessa irtisanominen halpaa

Suomen työnantajille irtisanominen on halpaa verrattuna Keski-ja Etelä-Euroopan maihin.

Irtisanominen on halpaa Suomen työnantajille verrattuna Keski-ja etelä-euroopan maihin. Suomessa maksetaan yleensä vain irtisanomisajan palkka. Muualla potkuihin antaa vauhtia sosiaalipaketti, johon usein sisältyy yli vuoden palkan lisäksi myös koulutustukia.

Fujitsu Siemensin tietokonetehdas Espoon Kilossa suljettiin vuosi sitten ja tuotanto siirrettin Saksaan. Potkut sai 380 työntekijää. Kun tehdas suljettiin käynnistyi keskustelu siitä onko irtisanominen Suomessa halvempaa muihin maihin verrattuna.

Metalliliiton teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan monissa eu-maissa työnantajan tarjoaman irtisanomisraha ja sosiaalipaketti ovat sääntö eikä poikkeus.

Ei sosiaalipaketteja

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ei irtisanomiskorvauksia ja sosiaalipaketteja tunneta. Pohjoismaissa ajatellaan, että sosiaaliturva muodostaa irtisanotuille turvaverkon. EU-tutkimuksen mukaan Itävallassa on Euroopan paras irtisanomisturva.

-Irtisanomissuoja ja irtisanomisperusteet ovat hyvin erilaiset EU-maissa. Esim Saksassa työnantajan on neuvoteltava sosiaalipaketista, jos sopua ei synny sovitteluelin tai tuomioistuin ratkaisee asian, sanoo tutkija Jari Hellsten
Paras esimerkki tästä on ranskalainen paperitehdas, joka maksoi 207 irtisanotulle työntekijälleen kullekin
350 000 markan korkaukset ja lisäksi koulutuspaketin .

-Irtisanomiskorvausten suuruudella on merkitystä, kun yritykset valitsevat suljettavan laitoksen. Sitä merkitystä varmasti on , kun liikutaan pienen-ja keskisuuren yritystoiminnan tasolla, Hellsten jatkaa.

Suomessa mielipiteet kahtia

Suomen uusittu, kesällä voimaan tuleva työsopimuslaki ei tunne erorahajärjestelmää. Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mielestä meikäläistä irtisanomiskynnystä pitäisi kuitenkin korottaa eurooppalaiselle tasolle. Teollisuuden ja työnantajien etujärjestö TT on toista mieltä.

-Meillä pitäis olla tällainen eurooppalainen malli, herkästi me olemme nyt sellainen maa, johon tullaan irtisanomaan toimintoja silloin kun on tällainen yli rajojen toimiva yritys, sanoo Kirsti Palanko-Laaka SAK:sta MTV3:n uutisille.

-Tähän väittämään en usko. Suomeen tulee toivottavasti lisää kansainvälisiä yrityksiä sen vuoksi, että Suomessa on osaava työvoima ja muutoin hyvät elinkeinotoiminnan harjoittamisen lähtökohdat. Erorahaan ei välttämättä ole tarvetta, sanoo lainopillinen asiamies Hannu Rautiainen TT:stä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme