Mainos

Suomessa joka kymmenes eliölajeista on uhanalainen

Suomen eliölajeista joka kymmenes on uhanalainen. Ympäristöministeriön seurantatyöryhmän tuoreessa arviossa luokiteltiin noin 15 000 lajia, joista 1500 lajia katsottiin uhanalaisiksi.

Huolta kannetaan Suomessa nyt erityisesti perinne- ja kulttuuriympäristöissä sekä kedoilla ja niityillä elävistä lajeista. Suomen lajien uhanalaisuus 2000 -selvitys luovutettiin tänään ympäristöministeri Satu Hassille.

Valkoselkätikan nakuttelut ovat käyneet harvinaisiksi Suomen metsissä. Se kuuluu mm. naalin ja kiljuhanhen ohella välittömässä vaarassa oleviin lajeihimme. Suomessa tiedetään olevat noin 43 000 eliölajia, joista kolmannes on nyt ollut tarkastelun alla. Tutkituista 1,2 prosenttia eli 186 lajia on kokonaan hävinnyt luonnosta. Kadonneita ovat mm. sampi, vesikko, mustarotta ja järvilohi.

Silmälläpidettäviä löytyi selvityksessä 7 prosenttia eli 1060 lajia. Tarkkailtavia lajeja ovat esimerkiksi varpunen, kottarainen, teeri, metso ja käki. Syynä on avointen ympäristöjen kuten ketojen ja niittyjen katoaminen. Tämä taas johtuu useimmiten metsien hoidosta, maatalouden muutoksista ja rakentamisesta.

Suurimmat muutokset huonompaan suuntaan ovat tapahtuneet perinne- ja kulttuuriympäristöissä. Työryhmä on tehnyt 19 konkreettista ehdotusta tutkimukseen, seurantaan, suojeluun ja hoitoon liittyvien puutteiden korjaamiseksi.

Neuvotteleva virkamies Pertti Rassi ympäristöministeriöstä sanoo, että luonto tarvitsee hoitoa, kun maisemat muuttuvat hyvin nopeasti toisenlaisiksi. Luonnonsuojelun kaikkein suurin ongelma on raha; suojelualuiden muodostamiseen on saatu melko paljon rahaa, mutta hoitoon ei ole onnistuttu saamaan riittävästi tukea.

Ehdotusten toteuttaminen aiheuttaisi vuosittain noin 23 miljoonan markan kustannukset seuraavan 10 vuoden kuluessa.
(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot