Mainos
Mainos

Suomessa käytetään kiistanalaisia persoonallisuustestejä

Suomessa käytetään harvinaisen paljon kiistanalaisia persoonallisuustestejä. Turun Sanomat kertoo, että tuoreen tutkimuksen mukaan joka vuosi ainakin 250 000 suomalaista testataan erilaisissa psykologisissa testeissä.

Käytännössä määrä on suurempi, sillä luvussa eivät ole mukana esimerkiksi pääsykoetestit tai varusmiehille tehtävät testit. Testattavien määrää ei ole aikaisemmin tutkittu Suomessa.

Psykologien käytössä on Suomessa kolmisensataa erilaista testiä. Yksi suosituimmista on niin sanottu Warteggin piirrostesti, jonka luotettavuus on niin kiistanalainen, että sitä ei muissa maissa käytetä juuri ollenkaan.

Testeillä mitataan Suomessa myös poikkeuksellisen paljon muistia ja masennusoireita, tutkijat sanovat.

Tutkijoiden mukaan testien valvonnasta pitäisi keskustella. Vain työelämään liittyviä testejä valvotaan lailla, loput ovat täysin alan omavalvonnan varassa.

Suurin osa Suomessa käytetyistä testeistä on niin sanottuja projektiivisia testejä. Ne perustuvat ajatukseen, että tutkittava sijoittaa aineistoon persoonallisuutensa tiedostamattomia ominaisuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi musteläikkä- ja piirrostestit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot