Mainos
Mainos

Suomessa lähes miljoona tapaturmaa vuodessa

Suomessa sattuu vuosittain lähes miljoona tapaturmaa. Kaksi kolmesta tapaturmasta tapahtuu kotona tai vapaa-aikana. Tapaturmissa kuolee yli 2 700 suomalaista.

Tapaturmien yhteiskunnalle aiheuttamat kokonaismenot kohoavat vuodessa noin 20 miljardiin markkaan. Valtaosassa kunnista tapaturmien ehkäisy on asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan ollut varsin pidättyväistä. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan vain joka kymmenes kunnista ilmoitti tapaturmien ehkäisytyön toimineen hyvin.

Kolmannes kunnista ilmoitti tapaturmien ehkäisyn olleen jokseenkin olematonta. Noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei kodeissa säilytetä vaarallisia ja myrkyllisiä aineita oikein. Parhaiten oli huolehdittu pienten lasten turvallisuudesta. Kuitenkin kaksi viidestä näki puutteita tässäkin asiassa. Tutkimus tehtiin viime maaliskuussa. Siihen haastateltiin kolmeasataa kunnissa toimivaa tapaturmien ehkäisyn avainhenkilöä.

Samanaikaisesti toteutettu toinen tutkimus kertoo, että Suomessa on kehittymässä myös joukko kuntia, joissa tapaturmien ehkäisy kuuluu kunnan perustehtäviin. Hankkeen puitteissa on jo palkittu edistyksellisinä kuntina Pori, Vammala, Oripää, Tornio, Kurikka ja Hyvinkää sekä Suolahden, Sumiaisten ja Äänekosken yhteishanke.
Valtakunnallinen kotitapaturmien ehkäisykampanja on kestänyt jo kuusi vuotta. Sen toteuttavat sosiaali- ja terveysministeriö, Stakes, Terveyden edistämisen keskus, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö ja Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliitto.

(MTV-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot