Mainos
Mainos

Suomessa muhii homepommi

Arviolta jopa puolet Suomen rakennuksista kärsii vakavista kosteusvaurioista. Työterveyslaitoksen professori Kari Reijula arvioi, että 20–50 prosenttia taloista vaatii välitöntä korjausta kosteuden vuoksi. Arvion vahvistaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan myös tuore ympäristöministeriön muistio.

Homeongelmat ovat erityisen yleisiä kouluissa, päiväkodeissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ja opetustoimen henkilöstöstä viidennes kertoo havainneensa työpaikallaan homeen hajun.

Homeen hintaa maksavat rakennusten käyttäjät. Hometalojen vuoksi astmaan sairastuneita on Suomessa noin 20 000–30 000. Vuosittain todetaan noin sata kosteusvaurion aiheuttamaa ammattitautitapausta. Näiden vuosikulut ovat noin 17 miljoonaa euroa. Reijulan mukana luku on vain vuoren huippu.

Suomen rakennuskanta ei sinänsä ole kosteusvaurioille sen alttiimpi kuin naapurimaidenkaan. Suomessa homeongelmien tarkkailuun on havahduttu hieman muita aiemmin. Lisäongelmia aiheuttavat 1970-luvulla rakennetut talot. Tuolloin Suomessa pyrittiin säästämään lämmitysenergiaa ja talot tehtiin liian tiiviiksi. Kun talo ei hengitä, se on alttiimpi kosteusvauriolle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme