Mainos
Mainos

Suomessa paetaan vimmalla – pakohuoneiden aihevalikoimassa murhamysteereitä, historiaa ja hyväntekeväisyyttä

Room escape -peleistä eli pakopeleistä on kasvanut parin vuoden aikana suuri hitti ympäri Suomea. Pakopeleihin riittää muutaman hengen ryhmä, ja kahdestaan pelaaminenkin yleensä onnistuu.

Tavoitteena on yksinkertaisesti päästä huoneesta ulos määräajan puitteissa selvittämällä erilaisia arvoituksia.  

– Pakopelit ovat hauskaa, vähän erilaista yhteistä tekemistä kavereiden kesken, sanoo Johanna Salminen, yksi historia-aiheisen Escape Oulu -pelihuoneen perustajista.   

Mysteerihuoneesta pakeneminen tarjoaa vaihtelua tyypillisiin polttari- ja syntymäpäiväohjelmiin, kuten lasertaistelu- ja värikuulapeleihin.

Hyväntekeväisyyttä pakopelin avulla

Perinteisten vankilapakojen ja rikosten ratkaisemisen lisäksi Suomessa on tarjolla muiden muassa kylmään sotaan, sairaaloihin, avaruusolioihin, urheiluun ja muotiin liittyviä pakopelejä.

Suosittu teema on joulu: ainakin Rovaniemellä ja Helsingissä on joulupukkiaiheisia pelejä.  


Rosvosektori-blogin listauksen mukaan erilaisia pakohuoneita oli Suomessa alkukeväästä yhteensä yli 60. On todennäköistä, että määrä on noussut sittemmin entisestään.  

Peliyritysten ohella esimerkiksi Punainen Risti on kokeillut pakopelejä kesän festareilla ja muissa tapahtumissa. Virtuaalilasien avulla pelattava vartin mittainen Myrskyvaroitus yhdistää pakopelikonseptin ja virtuaalitodellisuuden. Pelaajan on selvittävä turvaan alkavan hirmumyrskyn tieltä. Samalla hän pääsee tutustumaan kriisiolosuhteisiin, joissa eri puolilla maailmaa eletään.

Oman alan pop up -kesätyö

Salminen on kokeillut pakopelejä Suomen lisäksi Virossa. Kokemuksista oli hyötyä, kun hän ystävineen suunnitteli vanhan poliisilaitoksen tiloihin rakennettua peliä. Tiloissa toimii normaalisti valokuvagalleria, joka on parhaillaan kesätauolla.

– Halusimme yhdistää testaamiemme pelien parhaita puolia. Ei pelkkiä matemaattisia haasteita vaan löytämistä ja sanallisia arvoituksia.  
Elina Multasuo kertoo, että viiden hengen perustajaryhmästä neljä on opiskelijoita. Multasuo itse opiskelee ensimmäistä vuotta lääketiedettä, ystävät taas kulttuuri- tai media-aloja.

– Kaikille paitsi minulle tämä on tavallaan oman alan kesätyö.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme