Mainos
Mainos

Suomessa ryhdytään nyt selvittämään muovikassien vähennyskeinoja

Euroopan parlamentti hyväksyi suurella äänienemmistöllä muovikassien käytön vähentämiseen pyrkivän lakimuutoksen.

- Tämä päätös ei aiheuta välittömiä toimia Suomessa, koska jäsenmailla on puolitoista vuotta aikaa viedä säädökset käytäntöön. Seuraavaksi asetamme selvitysryhmän, joka viimeistään syksyn aikana kertoo ehdotuksensa siitä, miten muovipussien käyttöä Suomessa vähennetään, sanoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg.

Jäsenmaat voivat itse valita, millä keinoilla muovikasien käyttöä vähennetään. Suomessa käytetään jo nyt muovikasseja selvästi vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin. EU:ssa käytetään keskimäärin 198 muovikassia henkeä kohden vuodessa kun Suomen luku on 55.

- Meillä suurin muutos voisi olla se, että myös vaatekauppojen kassit tulisivat maksullisiksi, pohtii Blauberg.

Vielä ei ole selvää, koskevatko vähennystavoitteet myös kauppojen ohuita hedelmäpusseja.

- Ohuet hedelmäpussit voidaan jättää ulkopuolelle esimerkiksi hygieniaperustein. Arvioimme tulevassa selvityksessä, jätetäänkö ne ulkopuolelle tai muutetaanko maksullisiksi, toteaa Blauberg.

Kauppa tyytyväinen ratkaisuun

Kaupan liitossa ollaan ilahtuneita EU-parlamentin ratkaisusta.

- Olemme tyytyväisiä. Hyvä, että maat saavat itse päättää muovikassien vähennystoimista, kommentoi Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola.

Olan mukaan Suomessa on tehty jo paljon muovipussien käytön vähentämiseksi.

- Osa kasseista on meillä jo maksullisia. Kaikkein ohuimpia kasseja ei meillä ole edes kaupoissa tarjolla. Muovikassien kierrätyspisteitä on paljon. Suomessa kierrätysmuovikassin valmistuksessa on pystytty korvamaan jopa 90 prosenttia raaka-aineista kierrätysmuovilla. Lisäksi kassin valmistuksen raaka-aineena käytetään kaupan omasta toiminnasta syntyvää muovijätettä. Tarjoamme myös kuluttajille tietoa erilaisten kassien ympäristövaikutuksista kassi-info.fi - sivustolla, luettelee Ola.

Kauppa pitää kuluttajien valistusta kieltoja ja maksuja tehokkaampana ohjauskeinona.

- Suomessa kuluttajat ovat viisaita ja osaavat tehdä järkeviä valintoja, kun on tarjolla riittävästi tietoa. Kassien uudelleenkäyttö ja oikeanlainen hävitys ovat myös tärkeitä asioita ympäristövaikutusten kannalta, perustelee Marja Ola.

"Tämä on fiksu ratkaisu"

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihr.) iloitsee äänestystuloksesta.

- Tämä oli fiksu ratkaisu. Nyt tehtiin selvä linjaus, että muovikassit ovat iso ongelma ympäristölle.

Hautalan mielestä on hyvä, että jäsenmaat saavat joustavasti päättää, miten toteuttavat muovikassien käytön vähentämisen.

- Esimerkiksi Suomessa tämä voitaisiin toteuttaa niin, että vaate- ja kenkäkaupoissa ja muissa kaupoissa, joissa kassit ovat nyt ilmaisia, ne muutettaisiin maksullisiksi.

Hautala uskoo, että uudet säädökset myös vähentävät muovikassien käyttöä.

- Uskon, että ongelma ainakin pienenee tällä ratkaisulla. Kyse on myös siitä, että kuluttajat tekevät myös omalla kohdallaan fiksuja ratkaisuja ja ottavat kestokassit käyttöön.

 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot