Mainos
Mainos

Suomessa toimivissa suurlähetystöissä ei noudateta työehtoja - Raskauden aitouttakin epäilty

Suomessa sijaitsevissa muiden maiden suurlähetystöissä noudatetaan kirjavia työehtoja, jotka ovat usein suomalaisen lainsäädännön vastaisia.

Suomessa olevissa suurlähetystöissä työskentelee diplomaattien rinnalla satoja toimihenkilöitä. Osa heistä on lähetetty tänne kotimaastaan, osa on Suomesta rekrytoituja.

Lain mukaan Suomesta palkatun henkilökunnan kohdalla tulee noudattaa Suomen lakia. Toimihenkilöliitto ERTO ja sen jäsenjärjestö ET tekivät kesällä kyselyn lähetystöjen henkilökunnille. Vastaajia oli 74. Lähes kaikki vastaajat olivat Suomesta palkattuja. Kyselyn perusteella kuitenkin alle puoleen työntekijöistä sovelletaan suomalaista lainsäädäntöä.

Kyselyyn vastanneet kertoivat monista epäkohdista, "mitä huvittaa" ja "pärstäkerroin" -tilanteista sekä työehdoista, jotka ovat sekoitus sekä Suomen että suurlähetystömaan lainsäädäntöä.

– Suomessa jokaiseen työntekijään pitää soveltaa kansallisuudesta ja työnantajasta huolimatta kansallista lakiamme. Merkittävä osa suurlähetystöistä rikkoo räikeästi Suomen työlainsäädäntöä. Lain rikkomiseen ei ole oikeutta ulkomaisilla lähetystöilläkään, kertoo ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Työsuojeluviranomaisten valvontavalta ei ulotu lähetystöihin, vaan ne voivat vain antaa ohjeita. Lähetystöissä työntekijät ovat suurlähettilään armoilla. Väärinkäytöksiin ei pystytä puuttumaan oikeuslaitoksen kautta, koska lähetystöillä diplomaattinen koskemattomuus. Lähetystöjä ei voida haastaa oikeuteen, vaikka olisi pitävät todisteet työlainsäädännön rikkomisesta.

– Lähetystöihin pitää saada oikeudenmukainen ja laillinen tilanne, vaatii ET:n puheenjohtaja Seija Pyökeri.

Vakavia ongelmia

Suurin osa kyselyyn vastaajista on töissä kirjallisella työsopimuksella. Se on kuitenkin usein niin epämääräinen ja niin erilainen suomalaiseen lainsäädäntöön nähden, ettei se anna käytännössä mitään suojaa työntekijälle. Lähes 85 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä ylitöitä silloin tällöin, mutta 35 prosenttia ei saa niistä mitään korvauksia.

Mikäli lähetystöjen henkilökunta on kysellyt oikeuksiensa perään tai puolustanut niitä, on seurauksena ollut välinpitämättömyys tai potkut.

Kyselyn avoimissa vastauksissa kerrottiin monenlaisista vakavista ongelmista: lomia ei saa pitää, vanhempainvapaalle ei ole saanut jäädä, työpäivän aikana ei saa pitää taukoja ja työhuoneesta ei saa poistua kuin kotiin lähteäkseen. Lisäksi työehdoissa on kirjavuutta saman lähetystön sisällä. Suurlähettilään vaihtuessa myös työehdot ovat usein vaihtuneet yksipuolisesti.

Palkankorotuksia ei monessa tapauksessa ollut maksettu vuosiin, jo pidetyn ylityövapaan on myöhemmin joutunut kuitenkin tekemään "sisään" ja raskauden aitouttakin on lähetystöissä epäilty. Henkilöitä on kiristetty irtisanoutumaan ja yhden virheestä on koko henkilökunta saattanut joutua jälki-istuntoon tai jäämään ylitöihin, vaikka töitä ei edes olisi.

ERTO ja ET luovuttivat kyselyn tulokset ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd) eilen. ERTO vetoaa ulkoministeriin, että ulkoasiainministeriö ottaisi epäkohdat esiin keskustellessaan ulkomaisten lähetystöjen kanssa. Viestin on oltava selkeä: Suomessa noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme