Mainos
Mainos

Suomessa tutkimus amfetamiiniriippuvuuden voittamiseksi

Amfetamiiniriippuvuuteen ryhdytään Suomessa etsimään korvaavaa hoitoa. Kansainvälisesti merkittäväksi arvioitu tutkimus alkanee vielä tämän vuoden puolella.

Takavarikoitua amfetamiinia

Amfetamiiniriippuvuutta sammuttavan lääkkeen tutkimusprojekti kestää kaksi vuotta. Vapaaehtoisilla narkomaaneilla tehtävässä tutkimuksessa yritetään löytää lääke amfetamiinin himoon, johon yksikään rohto ei tähän mennessä ole selkeästi tehonnut.

Tutkimuksen toisena vetäjänä toimiva ylilääkäri Kimmo Kuoppasalmi Kansanterveyslaitokselta kertoo, ettei useita satojatuhansia euroja maksavaan tutkimukseen lähdetä kevyin perustein. Odotuksena on, että vihdoinkin saadaan lääketieteellinen selvyys siitä, tehoaako amfetamiiniriippuvuuteen mikään lääkeaine.
-Aineesta vieroittautumiseen ei ole olemassa ollenkaan näyttöön perustuvia lääkkeellisiä hoitomuotoja. Hoito-ohjelmat, joita amfetaministeilla käytetään, on kehitetty kokaiiniriippuvuuteen ja ovat luonteeltaan psykososiaalisia. Britanniassa amfetamiiniriippuvaisia on yritetty vieroittaa suonensisäisestä käytöstä suun kautta annettavalla amfetamiinilla, mutta Suomessa tällainen ei ole sallittua, Kuoppasalmi mainitsee.

Joulun tienoilla alkavaan tutkimukseen etsitään yhteensä 210:tä amfetamiiniriippuvaista, jotka jaetaan kolmeen ryhmään. Kaksoissokkotestinä tehtävässä tutkimuksessa ensimmäisen ryhmän narkomaanit saavat puolen vuoden ajan tarkkaavaisuushäiriön hoitoon tarkoitettua metyylifenidaattia, toinen ryhmä psykoosilääke aripipratsolia ja kolmas ryhmä lumelääkettä eli plaseboa.

Tutkimus odottaa paljon etenkin psykoosilääkkeenä tunnetulta valmisteelta. Aripipratsoli estää "nousun" eli amfetamiinista koituvan mielihyvän heittämällä ikään kuin öljyä laineille. Toisaalta se estää vastaavasti "laskuja" eli ehkäisee huumeen tuottamia masennustiloja.

Vastaavia amfetamiinitutkimuksia on maailmalla meneillään vain yksi Yhdysvalloissa. Kuoppasalmen mukaan uusien hoitokäytäntöjen hyväksymiseksi tarvitaan ainakin kaksi vankkaa tieteellistä näyttöä tuottanutta tutkimusta, joten projektit saattavat tulevaisuudessa yhdessä muuttaa amfetamiiniriippuvaisten hoitotapoja. -Tähän asti amfetaministien hoidon ongelmat ovat pitkälti liittyneet siihen, miten saada narkomaani pysymään hoidossa. Jos lääkekorvaushoito tuntuu tehoavan, se lisää myös hoidettavan motivaatiota pitäytyä ryhmässä.

Amfetamiinin orjat heroinistien varjossa

Amfetamiinista riippuvaisia narkomaaneja arvioidaan Suomessa olevan kaksi kolmasosaa noin 10 000-14 000:stä huumeongelmaisesta. Amfetamiinin orjien määrä usein unohtuu, sillä julkisuudessa tyypillistä narkomaania edustaa monesti heroinisti.
-Heroiinista puhutaan useammin siksi, että tämän huumausaineen käyttäjien korvaushoitoon on olemassa useitakin käypiä lääkeaineita. Amfetamiini ei tavallisesti myöskään aiheuta heroinisteille tyypillisiä sydänperäisiä äkkikuolemia, vaan voi johtaa psykooseihin ja aivoverenvuotoihin, ylilääkäri Kuoppasalmi kuvaa.

Tutkimuksen toteuttavat HUS:n huumevieroitusklinikka sekä Helsingin Diakonissalaitos. Hankkeen vastaavana tutkijana toimii Kuoppasalmen lisäksi professori Jari Tiihonen Kuopion yliopistosta. Tutkimus on kokonaan suomalaisrahoitteinen. Narkomaanit tutkimukseen kerätään pääosin huumeklinikoilta ja -päivystyksistä sekä ns. puskaradion kautta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme