Mainos

Suomessa tutkitaan oljen käyttämistä dieselin raaka-aineena

Neste Oil ja Raisioagro ovat käynnistäneet tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on selvittää oljen käyttämistä uusiutuvan dieselin raaka-aineena.

Maatalouden tähteenä syntyy paljon olkea sekä Suomessa että muualla maailmassa, mutta toistaiseksi siitä hyödynnetään vain pieni osa. Tutkimushankkeessa selvitetään, onko Suomeen mahdollista luoda logistisesti toimiva ja riittävän tehokas suuren mittakaavan oljenkorjuuketju. Lisäksi tutkitaan oljen varastoitavuutta ympärivuotisen teollisen prosessin raaka-aineeksi.

Tutkimuksen toteuttaja on Työtehoseura. Oljen hyödyntäminen uusiutuvan dieselin valmistuksessa on mahdollista Neste Oilin kehittämän mikrobiöljyteknologian ansiosta. Neste Oil on testannut oljen muuntamista öljyksi jo vuosia.

- Teollisuuden ja maatalouden tähteistä, kuten oljesta valmistettava mikrobiöljy on yksi mahdollisista uusiutuvan dieselin tulevaisuuden raaka-aineista. Olemme jo testanneet oljen käyttöä mikrobiöljyn tuotannossa Porvoon koelaitoksellamme ja tulokset olivat lupaavia, kerrotaan Neste Oilista.

- Raisioagron kanssa toteutettava tutkimushanke antaa meille arvokasta tietoa oljen todellisesta potentiaalista uusiutuvan polttoaineen raaka-aineena Suomessa ja korjuuketjun mahdollisuuksista toimittaa olkea teollisen prosessin vaatima määrä, kertoo Neste Oilin teknologiajohtaja Lars Peter Lindfors.

- Raisioagro on mukana olkitutkimuksessa, koska oljen hyötykäytön kehittäminen luo mahdollisuuksia vahvistaa vilja- ja kotieläinketjun kannattavuutta Suomessa.

Raisioagron mukaan teknologian kehittyminen ja muun muassa tilakoon kasvu sekä erikoistuminen ovat parantaneet mahdollisuuksia oljen hyötykäyttöön.

Tehtävä tutkimus selvittää muun muassa oljen korjuuseen ja laatuun liittyviä käytännön kysymyksiä. Myös viljelijöiden ja urakoitsijoiden kiinnostusta oljen hyödyntämiseen selvitetään.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot