Mainos
Mainos

Suomessa vähän sydämensiirtoja

Suomessa tehdään väkilukuun nähden vähemmän sydämensiirtoja kuin muissa Pohjoismaissa. Asiantuntijoiden mukaan siirtoja pitäisi lisätä, jotta yhä useampi sydämen pitkälle edennyttä vajaatoimintaa sairastava suomalainen hyötyisi tästä hoidosta.

Sydämensiirtojen määrä on jäänyt vähäiseksi ensisijaisesti sen vuoksi, että potilaita ei ole lähetetty edes siirtoarvioon. Viime aikoina siirtoja on rajoittanut myös puute sydänsiirteistä.

Sydämensiirrot on todettu kustannustehokkaaksi toiminnaksi. Tulokset suomalaisten aikuispotilaiden sydämensiirroista viimeisen viiden vuoden ajalta sijoittuvat myös kansainvälisessä vertailussa hyvin.

Huolimatta sydämen vajaatoiminnan konservatiivisen hoidon mahdollisuuksista on tärkeää, että potilaan sydämensiirtoarvio ja sydämensiirto on tehty riittävän ajoissa ennen kuin muita elinvaurioita ehtii kehittyä. Nykyisin sydämensiirtoon tuleva potilas on useimmiten ollut jo pitkään konservatiivisessa hoidossa ja hänelle on saatettu tehdä myös vajaatoimintaa korjaavia sydänleikkauksia.

Kahdeksan sydänkirurgian asiantuntijan artikkeli on julkaistu aikakausikirja Duodecimin uusimmassa numerossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme