Mainos
Mainos

Suomessa vähävetinen vuosi

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ennusteen mukaan vesivarastot pysynevät huomattavasti tavallista pienempinä suurimmassa osassa maata ainakin keskitalven ajan. Joissakin järvissä vettä on niin vähän, että ainoastaan poikkeuksellisen suuret lumi- ja vesisateet riittäisivät palauttamaan vedenkorkeuden tavanomaiseksi kesään mennessä, arvioidaan ympäristökeskuksessa.

Viime vuosi oli Suomessa vähävetinen. Sademäärä jäi koko maassa Lappia lukuun ottamatta keskiarvoa pienemmäksi. Järvien vedet laskivat ja maan etelä- ja keskiosissa kärsittiin vesipulasta.

Poikkeuksellisen lämpimän kesän vuoksi myös haihdunta oli tavallista suurempi. Loppukesällä alkanut niukkasateinen jakso kesti koko vuoden jälkipuoliskon.

Normaalisti tai sitä enemmän viime vuonna satoi vain tammi-helmikuussa sekä kesä-heinäkuussa. Vuosisadanta oli maan etelä- ja keskiosissa 500-550 millimetriä eli vain 80-90 prosenttia pitkäaikaisesta keskiarvosta. Vesitilanne oli viime syksynä tavanomainen vain Lapin pohjoisosissa ja joissakin säännöstellyissä järvissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme