Mainos
Mainos

Suomessa yli 120 haitallista vieraslajia

Suomessa esiintyy alustavan kartoituksen mukaan yli 120 haitallista vieraslajia.

Haitalliset vieraslajit Suomessa

Itämeri, Suomen aluevedet:

Suomen sisävesistöt:

Maaselkärankaiset:

Koristekasvit:

Maa- ja metsätalouden vieraslajit:

Haitallisista vieraslajeista valtaenemmistö on maa- ja puutarhatalouden tauteja. Haitalliset vieraslajit voivat aiheuttaa ympäristöllistä, taloudellista tai muuta yhteiskunnallista haittaa. Niitä on kartoitettu kansallisen vieraslajistrategian valmistelua varten. Strategialla edistetään vieraslajien aiheuttamien uhkien ja riskien saamista hallintaan Suomessa.

-Vieraslajistrategiaa tarvitaan, koska Suomeen saapuu jatkuvasti uusia vieraslajeja ja vieraslajien aiheuttamat vahingot voivat paikoin jo nyt olla hyvin merkittäviä, toteaa ympäristöjohtaja Veikko Marttila maa- ja metsätalousministeriöstä.

Strategian valmistelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Valmistelua varten on perustettu ohjausryhmä, joka valmistelee vieraslajistrategian sekä siihen liittyvän toimintasuunnitelman. Työ saadaan valmiiksi vuoden 2010 loppuun mennessä.

Vieraslaji on luontoon levinnyt laji, joka ei alun perin kuulu ekosysteemiin eikä olisi pystynyt omin keinoin leviämään uudelle esiintymisalueelleen. Suomeen on kotiutunut alustavien arvioiden mukaan runsas 600 Suomen luontoon alkuperäisesti kuulumatonta lajia parin viimeisen vuosisadan aikana.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme