Mainos
Mainos

Suomessa yli puoli miljoonaa koiraa

Suomessa on tällä haavaa yli puoli miljoonaa koiraa. Uusia pentuja ja tuontikoiria rekisteröitiin viime vuonna reilut 33 000 eli 1200 enemmän kuin vuonna 1999. Rekisteröintien määrä kääntyikin nyt nousuun kuuden vuoden laskukauden jälkeen, kerrotaan Suomen Kennelliitosta.

Eniten, yli 47 000 puhdasrotuista koiraa rekisteröitiin vuonna 1993, minkä jälkeen alkoi jyrkkä lasku. Nyt alkaneesta noususta huolimatta Kennelliitossa ei kuitenkaan uskota rekisteröintien pian kasvavan uusiin ennätyslukuihin. Koiranhankintaa nimittäin mietitään nykyisin varsin huolellisesti.

Suosituimpien koirarotujen lista on viime vuosina ollut varsin muuttumaton. Kärjessä keikkuu edelleen suomenajokoira, jonka vanavedessä tulevat saksanpaimenkoira ja harmaanorjanhirvikoira. Labradorinnoutaja on joutunut luovuttamaan neljännen sijansa kultaisellenoutajalle. Labradorinnoutajan jälkeen listalla tassuttavat suomenpystykorva, karjalankarhukoira, suomenlapinkoira, pitkäkarvainen collie ja beagle.

Rotujen määrä kaksinkertaistunut

Kahdenkymmenen vuoden aikana koirarotujen määrä maassamme on kaksinkertaistunut. Kun vuonna 1980 rotuja oli hädin tuskin 150, määrä on tätä nykyä jo 295. Roduista suosion huipulla on jo vuosia ollut suomenajokoira, jonka pentuja rekisteröitiin parhaimmillaan 5000 vuodessa. Mutta viime vuonna päästiin enää hieman 3000 pennun rajan yli.

Roturyhmistä suurin ovat pystykorvat yli 6500 rekisteröinnillään. 500 pennun kasvun takana ovat etenkin hirvikoirarodut. Hirvikanta on vankka, ja kun kanalintuja niukalti, niin siirtymää suomenpystykorvista hirvikoiriin tapahtuu. Eniten suosio on laskenut paimenkoirien ja noutajien kohdalla. Vahti- ja palveluskoirat pääsivät viime vuonna jo plussan puolelle.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme