Mainos
Mainos

Suomesta löydetty uusi tomaatin taudinaiheuttaja

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt Suomessa uuden tomaatin taudinaiheuttajan. Tomato apical stunt viroid (TASVd) muhii kesäkukkana kasvatetuissa köynnöskoison taimissa.

Tomaattiviljelmälle levitessään viroidi voisi aiheuttaa merkittäviä sadonmenetyksiä. Evira varoittaa tomaatinviljelijöitä koisokasvien heimon koristekasvien mukana leviävistä viroideista.

TASVd-viroidi löydettiin Hollannista tuoduista köynnöskoison taimista suomalaiselta kasvihuoneviljelmältä. Viroidi ei aiheuttanut köynnöskoisolle oireita ja se löydettiin perunan sukkulamukulaviroidin (PSTVd) kartoitusta varten otetusta näytteestä. Saastuneet kasvierät on hävitetty.

Sekä PSTVd että TASVd voivat olla monilla koristekasveilla täysin haitattomia, mutta aiheuttavat tomaatilla voimakkaita oireita. Oireettomat koristekasvit voivatkin muodostaa reitin viroidien pääsylle tomaatin tuotantoon.

Evira kehottaa tomaatin viljelijöitä huomioimaan, että täysin oireettomat koisokasvien heimon koristekasvit saattavat olla PSTVd:n tai TASVd:n saastuttamia. Tärkeä ennaltaehkäisevä keino saastunnan välttämiseksi on kasvattaa muut koisokasvit eri tiloissa kuin tomaatit. Viroidin saastutusta epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä TE-keskuksen tai Eviran kasvintarkastajaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme