Mainos
Mainos

Suomesta löytynyt uusi äkkikuolemageeni

Suomalais-amerikkalainen tutkijaryhmä on löytänyt Suomesta uuden nuorten aikuisten rytmihäiriöperäisiä äkkikuolemia aiheuttava geenin.

Suomesta on löytynyt uusi äkkikuolemia aiheuttava geeni. Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen ja kardiologian klinikalla tehdyssä tutkimuksessa suomalaiset ja amerikkalaiset tutkijat löysivät uuden, nuorten ja nuorten aikuisten rytmihäiriöperäisiä äkkikuolemia aiheuttavan geenin. Solunsisäiseen kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttava ryanodiinireseptorigeeni eli RYR2 paikannettiin suomalaisten rytmihäiriösukujen geenitutkimuksissa.

Geenivirheitä etsittiin niistä suomalaisista suvuista, joissa viime vuosikymmeninä on sattunut useita alle 30-vuotiaiden selittämättömiä äkkikuolemia. Osa sukujen jäsenistä on myös kärsinyt rasituksessa esiin tulevista rytmihäiriöistä.

Oireet aiheuttava tauti on nimetty perinnölliseksi monimuotoiseksi kammiotiheälyöntisyydeksi. Taudin toteaminen on ollut vaikeaa, sillä potilailla ei ole ilmennyt mitään rakenteellisia sydänmuutoksia. Taudin harvinaisuus voi sen sijaan johtaa vääriin päätelmiin esimerkiksi epilepsiasta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot