Mainos
Mainos

Suomesta on tullut haluttu ylilentomaa

Ulkomaisten lentoyhtiöiden Suomen ilmatilan läpi tai kautta tekemät ylilennot ovat lisääntyneet kymmenessä vuodessa noin 8 000 lennosta runsaaseen 19 000 lentoon. Viime vuonna Suomen ilmatilaa käytti 19 100 ulkomaista lentokonetta. Rahaa nämä lennot tuovat Finavialle reilun 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomi onkin Euroopan halvimpia ja pohjoismaiden halvin ylilentomaa. Tämä johtuu siitä, ettei Finavia pääse itse hinnoittelmaan maksuja, vaan se tapahtuu EU:n kontrollissa Brysselissä.

Erityisen suuri määrä lentoja tulee Yhdysvalloista. Nämä koneet ovat useimmiten matkalla Kauko-Itään. Myös Intiaan menevät pohjoisamerikkalaiset ja japanilaiset matkustajakoneet käyttävät mielellään Suomen ilmatilaa.

Yksittäisistä lentoyhtiöistä suurin Suomen ilmatilan käyttäjä on JAL (Japan Airlines.) Sen jälkeen tulevat Air France ja Lufthansa. Suomi on hyvä ylilentomaa myös monelle lentoyhtiölle, jotka suuntaavat Euroopan pääkaupunkeihin.

Kaikki tämä johtuu Suomen maantieetellisestä asemasta. Aivan kuten Finnair on pystynyt menestyksellä kasvattamaan Aasian ja Intian liikennettäänjuuri nopeilla aikatauluilla kilpailijoihin verrattuna, myös monille muille lentoyhtiöille lento Suomen kautta on nopein ja lyhin reitti.

Tämä taas tietää lentoyhtiölle säästöjä muun muassa polttoaine- ja kalustokustannuksissa. Lyhyempi lentoaika tuo myös globaalia hyötyä: polttoainetta kuluu vähemmän ja näin myös päästöjen määrä ilmakehään vähenee.

Suomen lennonjohto koordinoi lentoja. Sen tärkeimpiä yheistyökumppaneita ovat Ruotsi, Norja, Venäjä ja Viro.

Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksen päällikkö Jouko Pelkonen kertoo että yhteistyö kaikkien maiden - myös Venäjän- kanssa sujuu nykyään erittäin hyvin. Pelkonen kertoo että useimmat lennot tulevat Suomeen Hangon tai Maarianhaminan kohdilta ja poistuvat Ilomantsin seuduilla ensin Venäjälle ja sitä kautta Aasiaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme