Mainos
Mainos

Suomesta voi tulla rauhanvälityksen suurmaa

Suomella on edellytykset nousta rauhanvälityksen suurmaaksi, mikäli resurssit riittävät. Suomalaisen rauhaa ja turvallisuutta edistävän CMI-järjestön toiminnanjohtaja Tuija Talvitie muistuttaa, että lähihistoriassa Suomella on ollut monta hienoa tapahtumaa, kuten Martti Ahtisaaren Nobel-palkinto ja Etyjin puheenjohtajuus Georgian sodan aikana.

– Jos lähdemme tavoittelemaan rauhanvälityksen suurmaan asemaa, se täytyy resursoida kunnolla. Tavoitteen täytyy lähteä halusta auttaa eikä Suomi-kuvan kiillottamisesta, kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Talvitie.

Rauhanvälittäjä antaa usein rauhanprosessille kasvot. Talvitien mukaan rauhanvälitys on kuitenkin paljon laajempi prosessi kuin mitä julkisuuteen näkyy.

– Välittäjän täytyy kuitenkin olla uskottava. Usein he ovat entisiä valtion päämiehiä, karismaattisia ja vahvoja yksilöitä. Minun olisi vaikea nähdä, että tähän näkyvään osaan rauhanneuvottelua lähetettäisiin joku ihan puskasta, Talvitie sanoo.

Hän painottaa, että rauhanvälitys on monia muita rauhantoimintoja edullisempaa ja tehokkaampaa.

Katso CMI:n Tuija Talvitien haastattelu: (Huomenta Suomi 14.9.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme