Mainos
Mainos

Suomi aikoo julkistaa Israelin selvityksen ohjusiskusta

Suomalainen YK-tarkkailija menehtyi heinäkuussa Israelin ilmaiskussa Etelä-Libanonissa.

Suomi aikoo julkistaa Israelin selvityksen ohjusiskusta, jossa kuoli myös suomalainen YK-tarkkailija. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi tänään, että tämä on hallituksen lähtökohta.

Jos Israelin hallitus pyytäisi selvityksen salaamista, niin Vanhasen mukaan Suomessa katsotaan, onko selvityksessä jotain sellaista tietoa, jonka salaaminen olisi perusteltua.

Yleisradion tietojen mukaan Israel pahoittelee tapahtunutta. Israelin mukaan ilmaisku YK:n tarkkailupisteeseen oli erehdys. Koneen ohjaaja luuli iskevänsä Hizbollah-sissien kohteeseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyse oli virheestä sotilaskartoissa. Tapahtumapaikan sotilaskarttoja oli monistettu, koska alueelle oli määrä sijoittaa lisää joukkoja, selitti Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev. Näihin ei ollut kuitenkaan merkitty tarkasti YK:n tarkkailupisteen sijaintia.

Vanhanen ei ollut illansuussa päässyt vielä perehtymään vain hieman aikaisemmin Israelissa luovutettuun selvitykseen. Hän kertoi kommentoivansa selvityksen sisältöä vasta, kun suomalainen asiantuntijaryhmä on perehtynyt siihen.

Ulkoministeriön ja puolustusministeriön juristiasiantuntijoista kootun työryhmän oli määrä aloittaa selvityksen tutkiminen vielä tänään. Vanhanen kertoi, että työryhmä on myös yhteydessä suomalaisuhrin omaisiin.

Vanhanen korostaa, että nyt tutkittavana on vasta Israelin itsensä antama selvitys. Suomen hallitus vetää johtopäätöksensä tapahtuneesta vasta, kun se on saanut nähtäväkseen myös YK:n tutkimusryhmän raportin. Tämä selvitystyö alkoi viikko sitten.

Suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen kuoli heinäkuun lopulla Israelin tehtyä ilmaiskun YK:n tarkkailuasemaan Khiamissa Etelä-Libanonissa. Iskun kolme muuta uhria olivat kotoisin Itävallasta, Kanadasta ja Kiinasta.

Mäkinen haudattiin sunnuntaina Turussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme