Mainos
Mainos

Suomi aikoo värvätä työvoimaa ulkomailta

Virkamiesvoimin valmistellulla ohjelmalla Suomi siirtyy pakolaispolitiikasta aktiiviseen työperusteiseen maahanmuuttoon. Työvoiman värväystoimistoja on tarkoitus avata jo ensi syksynä useissa maissa.

Suomi aikoo perustaa työvoiman värväystoimistoja ulkomaille. Maahanmuuttopoliittisen ohjelman pilottihankkeessa värväystoimistoja perustetaan Kiinan ja Intian lisäksi lähialueille Venäjälle ja Ukrainaan.

- Tarkoituksena on edesauttaa hallittua liikkumista, missä me voimme antaa jo ennen lähtöä tietoa työmarkkinoista ja niiden toimivuudesta ja työpaikoista, kertoo johtaja Mervi Virtanen työministeriöstä.

Vuosikymmenen lopussa väen eläköityminen ja työikäisten määrän väheneminen tekee työvoimaa noin 900 000 hengen vajeen. Jo nyt on pulaa työntekijöistä mm. palvelualoilla, rakennuksilla, sairaaloissa ja tulevaisuudessa myös julkisella sektorilla. Helsingin bussiliikenteen kuljettajista jo kolmas osa on ulkomaalaisia.

Ensi keväänä aiotaan toteuttaa värväystoiminnan pilottihanke Ukrainassa, koska sinne on hyvät suhteet ennestään. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään ukrainalaisen työvoiman koulutus ja halukkuus muuttaa Suomeen.

Ulkomaalaisviraston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan ulkomaiselle työvoimalle tulee pian olemaan kipeä tarve.

- Varmasti tarvitaan työvoimaa kolmansista maista tänne. Uskoisin, että nyt alkaa olla jo viimeiset hetket ryhtyä markkinoimaan myös Suomea tällaisena potentiaalisena työntekopaikkana.

Ukrainan kokemuksia hyödynnetään muissa kohdemaissa. Toisessa vaiheessa käynnistetään neuvottelut Kiinan ja Intian viranomaisten kanssa.

Värväystoiminta ei ole uutta maailmalla, sillä esimerkiksi Ruotsi on jo pitkään värvännyt työvoimaa mm. Puolasta.

- Määristä me emme uskalla puhua vielä mitään juuri sen takia, että niihin liittyy niin paljon kysymysmerkkejä, Virtanen jatkaa.

Hallituksen iltakoulu käsitelee maahanmuuttopoliittista ohjelmaa tammikuussa. Värväystoimistot olisi tarkoitus avata jo ensi syksynä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme