Mainos
Mainos

Suomi ainoa pohjoismaa vailla lakia vaihtoehtohoidoista

Vaihtoehtoisiin hoitoihin turvautuvat potilaat olisi suojattava potilasvakuutusta vastaavalla vakuutuksella. Terveydenhuollon tutkija Pia Maria Jonsson Tukholman Karoliinisesta instituutista kaipaa Suomeen lainsäädäntöä, joka suojaa potilailta taloudelliselta hyväksikäytöltä ja hoitojen sivuvaikutuksilta.

Laki on erityisen tärkeä, koska kuluttaja ei ole samassa asemassa terveyspalveluita ostaessaan kuin esimerkiksi hankkiessaan tavaraa. Lisäksi terveyden heikentyminen vaikeuttaa päätöksentekoa entisestään.

Vaihtoehtoisia hoitoja ovat esimerkiksi homeopatia, akupunktio, kansanparannus, vyöhyketerapia, ravintolisät ja kiropraktiikka.

Rekisteröinti ei takaa turvallisuutta

Monet vaihtoehtoisia hoitoja antavat kannattavat rekisteröitymistä. Jonssonin mukaan rekisteröinti on kuitenkin ongelmallista. Asiakkaat saattavat kuvitella, että yhteiskunta takaisi rekisteröityjen hoitajien ammattitaitoisuuden ja hoitojen turvallisuuden.

- Rekisteröinti edellyttäisi, että koulutusvaatimuksilla olisi minimitaso. Myös valvontavastuussa oleva viranomainen pitäisi määritellä. Toisaalta rekisteröinnillä voitaisiin erottaa hyvät akanoista, Jonsson sanoo. Hän puhui Lääketieteen toimittajien seminaarissa Porvoossa tänään.

Suomi on toistaiseksi ainoa pohjoismaa, missä vaihtoehtoisia hoitoja ei säädellä lailla. Lain tarpeellisuudesta on kiistelty vuosikaudet, mutta toistaiseksi lakia ei ole saatu aikaan.

Muissakin pohjoismaissa ovat melko tuoreita, joten niiden vaikutuksesta potilasturvallisuuteen on vaikea tehdä johtopäätöksiä. Norjan laki on ollut voimassa vuodesta 2004.

Jonsson korostaa, että lääkärien ja hoitajien olisi syytä tuntea ja ymmärtää myös vaihtoehtoisia hoitoja. Vaihtoehtohoitojen tutkimus on Suomessa vähäistä. Tutkijan mielestä vaihtoehtohoitojen tutkimukseen saattaisi olla aiheellista osoittaa myös rahaa.

Ennakkoluulot estävät tutkimusta

Lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski sanoo, että tutkimusta on vaikea tehdä. Hän yritti käynnistää homeopaattisen hoidon tehoa selvittävää tutkimusta lasten korvatulehduksen hoidossa, mutta ei saanut mukaan yhtäkään korvalääkäriä. Tutkimus jäi tekemättä, vaikka sille olivat valmiina sekä luvat että rahoitus.

Sulkakosken mukaan homeopatiaa käyttää 150 miljoonaa potilasta eli kolmannes eurooppalaisista. Hoitoa antaa 40 000 lääkäriä. Suomessa ja Ruotsissa ollaan yhä vastahankaisia.

- Toivoisin, että homeopatia saisi täälläkin sellaisen hyväksynnän, ettei potilaiden tarvitsisi tulla vastaanotolle mustat lasit päässä, Sulkakoski sanoo.

Hänen mielestään parasta olisi, jos lääkärit ottaisivat alan haltuunsa. Suomalaisten lääkärien ja hoitajien koulutukseen ei sisälly tietoa sen paremmin homeopatiasta kuin muistakaan vaihtoehtohoidoista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme