Mainos
Mainos

Suomi arvosteli EU:n kalastusreformia

Suomi esitti runsaasti arvostelua EU:n kalastuspolitiikan uudistamista vastaan, kun maatalousministeri Jari Koskinen tapasi tänään EU:n komission ja puheenjohtajamaan Tanskan edustajat. Suomi jätti näkemyksensä EU-komissaari Franz Fischlerille ja Tanskan ministerille Mariann Fischer Boelille. Neuvottelu kesti vajaan tunnin.

Suomen kanta esitellään muiden maiden ministereille huomenna. Komission esityksessä on Suomen mielestä paljon epäkohtia. Kalastuslaivaston romutus on yksi suurimpia huolenaiheita. Komissiolla on Suomen mielestä liioiteltu käsitys pienentämisen tarpeesta, koska maassamme pitäisi romuttaa 94 alusta. Määrä sisältäisi mm. aktiivisesti käytössä olevia suuria kalastustroolareita. Suomen kalastuslaivastossa on noin 3000 rekisteröityä alusta, joista noin 70 on silakkatroolareita. Merkittävä osa rekisteröidyistä aluksista ei ole aktiivikäytössä.

Suomi epäilee myös komission hallinnon ja toimivallan lisäystä mm. kalastuksen valvonnassa ja tarkastuksissa. Tämän katsotaan heikentävän kansallisten etujen valvontaa. Edelleen Suomi vastustaa sitä, että jäsenvaltiot voisivat suorittaa tarkastuksia toisten maiden aluksilla ja toimitiloissa. Kiintiöiden vähennystä ja kalastuksen keskeytystä pidetään niin ikään liian voimakkaina rangaistuksina jäsenmaille.

Myönteisiäkin puolia Suomi näkee. Yksi esimerkki on yhtäläinen pääsy kaikille kalastusvesille, kun samalla 6-12 merimailin pääsyrajoitus rannikoilla säilyy. Komissio esitti viime toukokuussa, että EU:n kalastuslaivaston määrää pienennetään, kalastusta vähennetään ja valvontaa tehostetaan. Keskeinen tavoite on estää kalakantojen pienentyminen. Edelleen komissio haluaa ohjata rahaa vanhojen alusten romuttamiseen ja tukea kalastajien siirtymistä uusiin työtehtäviin, koulutukseen tai varhaiseläkkeelle.

Jäsenmaat ovat esittäneet niin paljon kritiikkiä, että ehdotusta työstetään jokaisen maan kanssa erikseen ns. kolmikantatapaamisissa. Puheenjohtajamaa Tanska hioo pakettia sitten jäsenmaiden enemmistön toivomaan suuntaan.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme