Mainos
Mainos

Suomi ei kannata rypäleaseiden täyskieltoa

Länsimaista täyskieltoon olisivat valmiita muun muassa Itävalta, Irlanti ja Uusi-Seelanti. Merkittävimmät rypäleaseiden käyttäjä- ja valmistajamaat USA ja Venäjä ovat jättäytyneet neuvotteluista pois.

Suomi ei kannata kansainvälistä rypäleaseiden kieltosopimusta, jota on hahmoteltu tällä viikolla Perussa yli kuudenkymmenen maan voimin.

Huonomaineisten, siviileille vahinkoa aiheuttavien rypäleaseiden täyskieltoa ajavat mm. Itävalta, Uusi-Seelanti ja Irlanti. Merkittävimmät rypäleaseiden käyttäjä- ja valmistajamaat kuten Venäjä ja Yhdysvallat ovat kuitenkin jättäytyneet neuvotteluista pois.

Perun pääkaupungissa Limassa kansainvälisen rypälease -kokouksen kunnianhimoinen tarkoitus oli saattaa alulle prosessi, joka tulevaisuudessa johtaisi rypäleaseiden tiukkaan rajoittamiseen, jopa täyskieltoon.

Länsimaista täyskieltoon olisivat valmiita muun muassa Itävalta, Irlanti ja Uusi-Seelanti. Mutta ne valtiot jotka niitä eniten käyttävät ja valmistavat, eivät ainakaan vielä kokouspuheille korvaansa kallista.

- On ikävää, etteivät Brasilia, USA, Kiina, ja Venäjä osallistu neuvotteluihin, koska nämä maat valmistavat ja myös käyttävät rypäleaseita. Mutta toivon, että täällä alkuun saatu prosessi vaikuttaa myös heihin, koordinaattori Thomas Nash kertoo.

Suomea Limassa edusti pieni delegaatio puolustusvoimista ja ulkoministeriöstä. Sopimusaietta täyskieltoon Suomi ei lähde tukemaan.

Suomen armeijalla on käytössään yksi nk. rypälease, tykistön kuorma-ammus, joka levittää maastoon viitisenkymmentä niille sijoille räjähtävää tytärammusta eli rypälettä.

Armeija hankkii myös uudelle raketinheitinkalustolleen raketteja, joilla voidaan levittää maastoon sirotemiinoja eräänlaisia rypäleaseita nekin.

Tulivoimavaatimusten täyttäminen, ja Ottawan miinakieltosopimukseen sitoutuminen tuskin saavat Suomea rypäleaseiden täyskiellon kannalle jatkossakaan.

Seuraavaksi rajoittamissopimusta valmistellaan joulukuussa Wienissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme