Mainos
Mainos

Suomi ei kiistä satamajätesyytöstä

Suomi lähtee tuskin kiistämään EU:n nostamaa syytettä satamajätteiden laiminlyönnistä. Komission mukaan kaikilla jäsenmailla piti olla jo joulukuussa 2002 valmiina suunnitelmat jätteiden käsittelemisestä kaikissa satamissaan.

Ympäristöministeriön mukaan Suomi tuskin kiistää Euroopan unionin nostamaa syytettä satamajätteiden käsittelyn laiminlyömisestä. Ympäristöministeriön vanhempi hallitussihteeri Tuomas Aarnio arvioi, ettei Suomen auta kuin tunnustaa tosiasiat ja korjata tilanne.

Satamien jätteiden käsittely etenee, mutta toteutus on hidasta muun muassa tarvittavien ympäristölupien vuoksi, hän kertoi. Prosessi on pitkä ja monimutkainen, hän huomautti.

Aarnion mukaan melkein kaikki lupa-asiat on saatu ratkaistuksi vuoden loppuun mennessä.

EU:n komissio haastoi eilen Suomen EY-tuomioistuimeen sen vuoksi, ettei Suomi ole täyttänyt EU:n sääntöjä laivojen jätteiden käsittelystä. Suomen ohella EU:n komissio vie oikeuteen samasta syystä Kreikan, Ranskan, Italian ja Portugalin sekä antoi varoituksen Saksalle, Virolle ja Espanjalle.

Aarnion mukaan ongelmia on eräissä kauppasatamissa. Mitä suurempi satama, sitä hankalampaa on hoitaa jäteasiat, hän arvioi.

Ongelmana ovat lisäksi huvivenesatamat, jotka kuuluvat myös EU:n satamajätemääräysten piiriin. Ympäristöministeriö onkin juuri myöntänyt yli puolen miljoonan euron avustuksen Pidä saaristo siistinä -yhdistykselle jäteasioiden korjaamiseksi.

Tuomio tulossa

Aarnio ennakoi, että EY-tuomioistuimen päätös voi tulla jo syksyllä. Tulossa on tuomio Suomelle. Jos asioita ei saada kuntoon, EU-komissio voi määrätä Suomelle sakot.

Ympäristöministeriö uskoo kuitenkin, että Suomi selviää tilanteesta sen kummemmitta seurauksitta. EU:n komissiolle tuomioistuimen päätös antaa lähinnä välineitä painostaa jäsenmaita ruotuun satamajäteasiassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme