Mainos
Mainos

Suomi ei kutsu Venäjän suurlähettilästä selittämään pimeitä lentoja

Suomessa ei ainakaan toistaiseksi nähdä tarvetta kutsua Venäjän suurlähettilästä keskustelemaan sotilaskoneiden pimeistä lennoista.

- Mitään sellaista ei ole tapahtunut, mikä antaisi aihetta, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) STT:lle.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksiköstä kerrotaan, että muitakaan diplomaattisia toimia ei ole suunnitteilla.

Suomen lennonjohto joutui viime viikolla ohjaamaan siviilikoneita väistämään venäläisiä sotilaskoneita.

Ruotsin ulkoministeriö on keskustellut Venäjän suurlähettilään kanssa loppuviikosta sattuneesta lentovälikohtauksesta. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että suurlähettiläälle sanottiin, että Ruotsi pitää tapahtunutta vakavana ja haluaa, että vastaava vältetään jatkossa. Ruotsalaistietojen mukaan venäläinen sotilaskone ja Kööpenhaminasta lähtenyt siviilikone kohtasivat riskialttiisti perjantaina.

Myös Venäjän Tanskan-lähettiläs on kutsuttu Tanskan ulkoministeriöön.

- Suomessa oli kyseessä uudelleenreititys, joten tilanne oli erilainen, sanoo yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen ministeriöstä.

Suomessa diplomaattisia toimia harkittaisiin vasta, jos ilmatilassa tapahtuisi venäläisten sotakoneiden lentojen takia jotain erityisen poikkeuksellista tai koneet aiheuttaisivat vaaratilanteen, Häkkinen sanoo.

Ulkoministeriö toivoo kuitenkin, että Suomessa pohdittaisiin laajemmin pimeänä eli ilman niin sanottuja transpondereita lentämistä. Häkkisen mukaan keskusteluun halutaan osallistua kansainvälisellä tasolla.

- Siviili-ilmailun turvallisuutta ei saa millään tavalla vaarantaa, Tuomioja sanoo.

Yle kertoi ensimmäiseksi, että ulkoministeriö ei aio kutsua Venäjän suurlähettilästä keskusteluihin lentoturvallisuudesta.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme