Mainos

Suomi etsii uutta liiketoimintaa arktisilta alueilta

Arktisilla alueilla on arviolta 13 prosenttia maailman löytämättömistä öljyvaroista ja 30 prosenttia kaasuvaroista. Lisäksi alueella on arvokkaita raaka-aineita kuten metalleja. Ilmastonmuutoksen myötä arkstisten luonnonvarojen hyödyntäminen helpottuu. Ei siis ihme, että monet maat haluaisivat osansa arktisista luonnonvaroista.

Suomessakin uskotaan arktisiin mahdollisuuksiin.

- Puhutaan Suomen kansantalouden kannalta merkittävistä mahdollisuuksista. Uusi Nokia on väärä ilmaisu, mutta arktinen alue tarjoaa Suomelle on sen tyyppisen uuden kilpailuedun, sanoo Suomen Arktisen Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Esko Aho.

EU-komission Suomen edustusto järjesti tänään Helsingissä seminaarin arktisen alueen mahdollisuuksista.

Ympäristöriskien hallinta Suomen valtti

Arktisten rikkauksien hyödyntäminen aiheuttaa kuitenkin merkittäviä ympäristöriskejä. Esimerkiksi öljyntorjunta jääoloissa on äärimmäisen hankalaa. Tämänpäiväisessä seminaarissa uskottiin, että ympäristöuhat ovat ratkaistavissa.

- Tottakai se on haaste. Olemme vahvasti teknologiaoptimistisia, että meillä on erilaisia ratkaisuja olemassa. Niitä on kehitetty tällä alueella. Varmaan, kun satsataan niihin, pystytään löytämään sellaisia tapoja toimia, ettei järkytetä alueen luonnon herkkää tasapainoa, muotoilee Antti Peltomäki, EU-komission yritys- ja teollisuustoiminnan pääosaston varapääjohtaja.

- Suomen mahdollisuudet liittyvät juuri ympäristöriskeihin. Me emme ole raaka-aineiden ja energian hyödyntäjiä, mutta me voimme olla sen teknologian tarjoajia tai sen osaamisen tarjoajia, joka tekee hyödyntämisestä ympäristöllisesti kestävää, arvioi Esko Aho.

Mielenosoitukset eivät hidasta arktiksen hyödyntämistä

Greenpeacen iskut arktista öljynporausta vastaan eivät asiantuntijoiden mukaan vähennä intoa arktisen alueen hyödyntämiseen.

- Se herättää varmaankin keskustelua siitä, miten näillä alueilla toimitaan, kun puhutaan öljynporauksesta, kaasuvarojen hyödyntämisestä, mineraalivarojen hyödyntämisestä. Tämä on kuitenkin alue, jossa on luonnonvaroja hyödynnettävissä kunhan se tehdään oikealla tavalla, perustelee Antti Peltomäki.

- Arktisissa asioissa on paljon hankalia, monimutkaisia ja haasteellisia asioita, ympäristönäkökulma ehkä kaikkein keskeisin. Mutta se on ongelma, joka voidaan ratkaista ja siihen pitää löytää keinoja. Keinot löytyvät pitkäjänteisellä työllä, ei mielenilmausten kaltaisten yskittäistapausten perusteella, arvelee Esko Aho.

Joidenkin arvioiden mukaan arktiselle alueelle investoidaan jopa 100 miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot