Mainos
Mainos

Suomi: EU-maiden viinaverotusta kiristettävä

Suomen oma viinaveron lasku sai aikaan sen, että täällä eletään nyt "kostean kulttuurin" kulta-aikaa.

Suomi haluaa korottaa EU-maiden alkoholiveron alarajaa puheenjohtajakautensa aikana. Alkoholiveron nostoa tavoitellaan erityisesti väkevien viinojen osalta alhaisen alkoholiveron maissa. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman mukaan tällä tavoitellaan alkoholinmyynnin sujumista häiriöttömämmin EU:n sisällä. Suomi ajaa veronnostoa juuri siksi, että suomalaiset rahtaavat edelleen Virosta halpaa viinaa. Verotason kiristämisessä EU:n alueella on kuitenkin kova urakka, ja esimerkiksi Viro on jo lykännyt suunnitelmia alkoholiveronsa nostosta.

Suomen EU-puheenjohtajuuden talouspolitiikan tavoitteita tänään esitellyt Heinäluoma nosti jälleen esiin väkevien alkoholijuomien minimiveron noston. Ei siis Suomessa, vaan niissä EU-maissa joissa alkoholivero on tuntuvasti Suomen tasoa alhaisempi, kuten juuri Virossa.

- Tässä on tarkoitus tehdä inflaatiokorotus, verotaso ollut pitkään ennallaan, ja kyllä se tarkoittaa silloin kaksinumeroista lukua, eli enemmän kuin kymmenen prosenttia, tarkensi Heinäluoma.

Suomen oma viinaveron lasku sai aikaan sen, että täällä eletään nyt kostean kulttuurin kulta-aikaa.

Rajuin kulutuksen nousu on tosin ohitettu, ja nykyhallitus on lykännyt keskustelun uudesta alkoholiveronnostosta ensi vaalikaudelle.

Hankalaan tilanteeseen yritetään sen sijaan puuttua kiertoteitse. Heinäluoma uskoo EU:n pääsevän jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen asiasta jo tämän vuoden loppuun mennessä.

- Alkoholiveropäätökset, niin kuin kaikki veropäätökset, vaativat yksimielisyyttä. Se on aika haastava työ, mutta toisaalta täytyy nähdä niin, ettei tämä asia ole sillä tavalla kiveen hakattu, etteikö olisi keskustelunhalua.

EU-komissiolta on tulossa syksyllä direktiiviehdotus minimiverotasojen tarkistamiseksi, mutta suurin osa EU-maista tuskin veron nostamiselle syttyy. Suomessa tänään vieraillut Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker tyrmäsi veronnoston arvelemalla, ettei sillä ole toteutumismahdollisuuksia. Juncker oli päävastuussa kun EU:n alkoholiverosta edellisen kerran sovittiin viisitoista vuotta sitten.

Halvan viinan Virostakaan apua ei ole odotettavissa. Virossa harkinta-asteelle edennyt viinaveron korotus jäänee toteutumatta, koska maa haluaa hillitä inflaatiota pitämällä muun muassa alkoholiveron alhaisena.

(MTV3)

Lue myös :

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme