Mainos
Mainos

Suomi EU:n edelläkävijä muissakin kuin euroasioissa

Ennen EU-jäsenyyttä vuonna 1995 Suomi oli monessa asiassa edellä muuta Eurooppaa. Meillä esimerkiksi turvattiin kansalaisten terveyttä muuta Euroopaa paremmin. Jäsenyysneuvotteluissa Suomi joutui anomaa lupaa saada jatkaa näitä käytäntöjä. Myöhemmin EU on muuttanut omaa lainsäädäntöään monin osin Suomen vetämänä.

Suomen pyrkiessä Euroopan Unioniin meillä oli pakko käyttää kunnon turvavöitä myös takapenkillä. Suomi sai poikkeusluvan vaatia tällaiset kolmipistevyöt laitimmaisilla paikoilla, vaikka muualla EU:ssa riitti yksinkertaisempi lantiovyö vielä parin vuotta. Tuon siirtymäkauden aikana Suomi pystyi jopa estämään sellaisten autojen tulon markkinoille, joissa ei ollut kolmipistevöitä takapenkillä.

Suomi suojautui eläintaudeilta muita paremmin

Suomi näytti tietä myös eläintautien torjunassa. Suomi halusi jatkaa omaa, tiukkaa linjaansa muun muassa BSE-taudin torjunassa. Britanniassa oli jo tuolloin havaittu ensimmäiset hullun lehmän tautitapaukset, mutta laaja katastrofi oli vasta edessä.

- Komission asiantuntijat eivät tunteneet näitä asioita silloin, ja he kyllä vähän naureskelivat Suomelle. Heidän mielestään oli varmaan hassua, että me puhuimme näistä eläintaudeista. Mutta näin jälkeenpäin kun ollaan vähän jälkiviisaita, niin kyllä Suomi oli silloin oikeassa ja me puhuimme aivan oikeista asioista, sanoo maatalousministeri Kalevi Hemilä.

Suomi piti päänsä ja naudanalkioiden tuonti Britanniasta pysyi kiellettynä. Muu EU päätyi samaan ratkaisuun, mutta vasta kun BSE-kriisi oli jo räjähtänyt käsiin.

Tiukka linja myös ympäristöasioissa

Suomi veti tiukempaa linjaa myös ympäristöasioissa, esimerkiksi kasvinsuojelun suhteen. Tässä kohdin Suomelle sallittiin siirtymäaika helposti, koska EU jo valmistautui vastaaviin rajoituksiin.

Suomen ei myöskään tarvinnut sallia uudelleen pentakloorifenoli-nimistä myrkkyä puunsuojausaineissa. Jäseneksi tultuaan Suomi ajoi aineen käyttökiellon voimaan koko EU:ssa.

Suomea linjaa seuraten myös asbesti ollaan kieltämässä EU:ssa, samoin harkitaan antibioottien käyttön eväämistä karjan kasvun vauhdittajina.

Lannotteiden kohdalla on pieni ongelma. Suomi haluaa rajoittaa kadminumin määrää ympäristösyistä. Poikkeuslupa päätyy tänään eikä uutta ole vielä saatu voimaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme