Mainos
Mainos

Suomi-Georgia-seura jätti tutkimuspyynnön käännytyksestä

Suomi-Georgia-seura on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle tutkimuspyynnön georgialaisryhmän käännytyksestä.

Rajalla

Suomi-Georgia-seura pyytää eduskunnan oikeusasiamiestä Riitta-Liisa Pauniota tutkimaan, menettelikö Kaakkois-Suomen rajavartiosto lain edellyttämällä tavalla pidättäessään georgialaisen turistiryhmän ja käännyttäessään matkustajina olleet naiset kotimaahansa, vaikka ryhmän ei todettu syyllistyneen rikolliseen toimintaan.

Seura pyytää myös tutkimaan Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen apulaiskomentajan, everstiluutnantti Pasi Tolvasen lehdistölle jakamat lausunnot. Seuran mukaan ryhmän naiset halusivat heti ensimmäisenä päivänä tavata sekä juristin että lehdistön edustajia, mutta tätä ei sallittu heille.

Seura pyytää oikeusasiamiestä myös tutkimaan, käyttäytyivätkö rajavartioston edustajat asiallisesti kuulustellessaan ryhmää rajalla heti pysäyttämisen jälkeen. Ryhmän näkemyksen mukaan naiset oli leimattu prostituoiduiksi jo ennen kiinniottoa, Suomi-Georgia-seuran tutkimuspyynnössä sanotaan.

Georgialaisryhmää oli myös loukannut toistuva kehotus hakea turvapaikkaa Suomesta. "Myös seuramme mielestä tällainen ehdotus on Geneven pakolaissopimuksen väärinkäyttöä, varsinkin kun meillä käännytetään esimerkiksi hengenvaarassa olevia tshetsheenipakolaisia takaisin Venäjälle", seuran tutkimuspyynnössä lausutaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme