Mainos
Mainos

Suomi haistaa metsäpalot parhaiten Euroopassa

Epäpuhtauksien leviämismalli käyttää sääennusteen tietoja ja lisää siihen arvion saasteiden leviämisestä ja muuttumisesta.

Suomella on Euroopan paras ennustemalli metsäpalosavujen liikkeiden varalle. Ilmatieteen laitoksen kehittämä, tietokoneessa pyörivä ennustemalli on kelvollinen vientituote muillekin maille, ja esimerkiksi Viro on ottanut sen käyttöönsä omien palojensa seurantaan.

Ennustemallin osuvuus osoittautui hyvin toimivaksi äsken, kun Venäjän metsäpaloista kulkeutuneet käryt koettelivat suomalaisten kärsivällisyyttä. Malli laski savun liikkeet muutaman kymmenen kilometrin tarkkuudella.

Tutkimusprofessori Jaakko Kukkosen mukaan tavallinen sääennustus kertoo vain meteorologiset tiedot kuten mistä tuulee ja millä nopeudella, mikä on ilmakehän tila ja kuinka lämpötila muuttuu. Epäpuhtauksien leviämismalli käyttää sääennusteen tietoja ja lisää siihen arvion saasteiden leviämisestä ja muuttumisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme