Mainos
Mainos

Suomi hakee erityistukia naudanlihan ja maidon tuotannolle

Suomi hakee Euroopan unionilta erityistukia kotimaisen maidon sekä naudanlihan tuottajille. Hallitus pelkää, että muuten kotimainen tuotanto laskee lähivuosina selvästi.

EU-maat aloittivat neuvottelut maatalouspolitiikan osittaisesta uudistamisesta Brysselissä tänään. Vaikeiksi povattujen keskustelujen odotetaan venyvän selvästi huomisen puolelle.

Uudistuksessa ei leikata tukien kokonaistasoa, vaan määritellään lähinnä uudestaan tuen ehtoja. Tavoitteena on yksinkertaistaa ja tehostaa monimutkaista järjestelmää.

Suomen hallitus on ollut huolissaan, että tuen ehtoja muuttamalla yhä useampi viljelijä luopuu maidon, naudanlihan tai tärkkelysperunan tuotannosta. EU-komissio ajaa uudistuksessa etenkin tuotannon ja tuen irrottamista toisistaan. Tämä suosii tehokkaita tiloja ja voi siten saada monet viljelijät pohtimaan, kannattaako tuotantoa jatkaa.

Esimerkiksi maidon kiintiöjärjestelmä puretaan vuonna 2015, eikä EU-komissio esitä sille jatkoa. Nyt jokainen maa saa tuottaa vain tietyn määrän maitoa, mikä on suojannut Suomen kaltaisia syrjäisiä maita.

Suurin osa EU-maista pitää kiintiörajoituksia kuitenkin vanhanaikaisina. Suomi haluaa kiintiöiden tilalle erityistukia oman tuotantonsa takaamiseen koska ilman kiintiöitä tehokkaampien maiden maito saattaa vallata Suomen markkinat.

Kuluttajille tämä voisi tosin tuoda säästöjä, sillä EU-komissio on laskenut että ilman rajoittavia kiintiöitä maidon hinta laskisi kymmenen prosenttia.

- Ei suomalainen kuluttaja ole siitä varmaankaan huolestunut, maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) myönsi ennen kokouksen alkua. Hän painotti asian kuitenkin olevan vakava suomalaisille viljelijöille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme